Hlavní navigace

Belkin F8N244: brašna za pětistovku se spoustou kapes (recenze)

29. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Brašna, nebo ještě lépe batoh, prostě k notebooku patří. Pokud možno by to měl být specializovaný výrobek s vypolstrovaným oddílem právě pro váš přenosný počítač, který jej ochrání před nárazy a jinými nepříznivými vnějšími vlivy. Brašen je přitom na trhu velké množství a vybrat si můžete z různých barevných kombinací, materiálů, zpracování, značek, a samozřejmě také podle ceny. Dnes testovaný produkt známé firmy Belkin je z polyesteru, nabídka mnoha barevných kombinací a dvoubarevný, nepříliš obvyklý, i když stále poměrně nenápadný design dává tušit, že cílí hlavně na mladší lidi, a cenově je velmi dostupný.

Zadní strana s lépe viditelným popruhem
Belkin F8N244
Materiál polyester
Hmotnost 400 g
Maximální rozměry notebooku 15,6″ (400 × 300 × 45 mm)

Neobvyklý, široký popruh

Asi první věc, která většinu lidí na tomto poněkud nešťastně pojmenovaném modelu (označení F8N244 si opravdu napoprvé zapamatuje málokdo) zaujme, je neobvyklé, nesymetrické zpracování popruhu. Jeho větší část je velmi široká a vlastně se ani nejedná o klasický popruh – celé je to ze stejného materiálu, jako samotná brašna. Jeho délka je regulovatelná v poměrně malém rozsahu (asi 25 cm) klasickou sponou a jeho šířka přislibuje pohodlnější nošení, protože se hmotnost brašny na vašem rameni rozloží na větší plochu.

Zadní stranaPředek brašnyDetail přezky popruhu

Dokud jsem si to nevyzkoušel, myslel jsem si to taky. Hned při prvním nasazení mi ale došlo, že tudy tentokrát cesta nevede. Velká šířka a poměrně tuhý materiál způsobují, že je popruh docela nepoddajný a těžko se hledá nějaká pohodlná poloha, nehledě na to, že nesymetrické zpracování má za důsledek poněkud nepohodlné nošení, pokud jste zvyklí mít brašnu po své levé straně (zavěšenou přes pravé rameno). Navíc těch 25 až 30 centimetrů, kterými je možné regulovat délku, není zrovna moc a osoby většího vzrůstu tak nejspíš budou mít problémy – to je obecně častý problém především u levnějších brašen. Rozhodně jsem měl v rukou pohodlnější brašny, třeba nedávno recenzovaný HP Urban Courier Bag.

Z vrchu Z leva Ze spodu Z prava

Perfektní ochrana

Co se týče ochrany notebooku, tedy vypolstrovaného oddílu, mohu říci, že zde mě naopak Belkin překvapil příjemně. Polstrování je skutečně masivní, je tlusté snad centimetr na obou stranách a má příjemný, jemný povrch, u kterého rozhodně nehrozí, že by vám poškrábal sebecitlivější víko notebooku. Poněkud neobvyklé je široké polstrování i na spodní straně brašny, které je drženo dvěma suchými zipy a je možné jej vyjmout – to se bude hodit, pokud máte tenký notebook, případně pokud zrovna nesete brašnu úplně bez počítače. Když dole polstrování necháte, tak zbytečně zvyšuje tloušťku brašny, a takhle je možné jej vyjmout a brašnu tím zploštit. Je to docela chytré řešení.

Hlavní kapsa a její rozdělení

Spodní, vyjímatelná část polstrování kapsy na notebook Vyjmutá spodní část polstrování Vnitřek ještě jednou

Navíc bych si dovolil tvrdit, že jako jedna z mála brašen na trhu Belkin ochrání notebook i proti mrazu. To byl třeba ještě před dvěma týdny vážnější problém, než by se na první pohled mohlo zdát. U jednoho nejmenovaného notebooku, který měl plastovou klávesnici a kovovou základnu se mi při noční cestě domů v teplotě okolo -14 °C stalo, že se kovové okolí základny vlivem mrazu lehce smrsklo a plastový podklad klávesnice vyskočil ze svých zářezů a v jednom místě trčel ven. Chvíli mi trvalo, než mi došlo že za to může mráz a nedostatečná tepelná izolace, a tahle brašna mě teď proto potěšila dvojnásob.

Kapsy pro každou příležitost

Z venku i zevnitř brašny najdete dostatek kapes pro všechny možné příležitosti. Ty vnější jsou až na tu zadní jištěné pěkně krytými a velmi příjemně tichými zipy. Na "čelní" straně najdeme jednu jakoby boční kapsu (při nošení směřuje dopředu či dozadu); ta má zip docela dost zapuštěný a pokud jej úplně dobřete, budete jeho jezdec pravděpodobně docela dlouho hledat, protože má tendenci zapadnout do záhybu, který je zde jinak spíš na ozvláštnění. Rozhodně to ale poskytuje perfektní ochranu proti zlodějíčkům, protože tohle je občas opravdu problém otevřít. Druhá, až na našitou vnitřní kapsičku a menší krytí zipu identická kapsa se otevírá shora a nechybí ji ani dříve oblíbený, gumou ohraničený průvlek na kabel sluchátek. Nahoře je samozřejmě vstup do hlavního oddílu brašny a vzadu je ještě jedna masivní kapsa, kterou máte při nošení u těla a která se může hodit třeba pro nějaké papíry – nic tlustšího bych do ní nedával. Je jištěná suchým zipem uprostřed, ale menší předměty z ní není problém vylovit u okrajů bez hlučného rozepínání.

 

Vnitřek je tvořen v podstatě jedním hlavním oddílem, rozděleným na přihrádku pro notebook a zbytkový prostor, kam nacpete adaptér, ale už nic moc dalšího (tedy, vejde se tam klidně litrová láhev s pitím, ale ta pak brašnu docela nepěkně vyboulí). Na jedné z vnitřních stran je ještě další kapsička jištěná zipem a pak spousta přihrádek na vše možné od vizitek a propisek až po nějaké větší papíry. Ona zipem jištěná vnitřní kapsa je bohužel překvapivě malá – zabírá sice celou šířku brašny, ale hluboká je pouze asi 5 cm, takže třeba peněženku jsem do ní prostě nenacpal, což je docela škoda.

Boční kapsa na přední straně Jediná volná nit, kterou jsme našli Horní kapsa na přední straně Gumový průvlek na sluchátka

Přístup do hlavního oddílu je zjednodušen velkým rozsahem zipu, který zasahuje dále než za polovinu výšky brašny po obou stranách. Naopak ztěžuje jej přílišná tuhost materiálu, kvůli které se kapsa nedá pořádně rozevřít ani takto. Kdyby zip zasahoval až úplně ke spodku brašny, nebyl by to problém, takhle bohužel tak trochu ano.

Kvalitně zpracovaná, ale příliš nepoddajná

Ke zpracování nemám výhrady, všechny švy jsou rovné a čisté; na celé brašně jsem našel jen jediný kousek volné nitě a to snadno vyřeší ostřejší nůžky. Příliš mě nenadchly červené plastové díly na jezdcích zipů, protože na pohled a na omak působí hodně levně – ale to se brašně za pět set dá odpustit. Celkově hodnotím kvalitu zpracování kladně a mám pocit, že brašna toho docela dost vydrží; možná až zbytečně moc, kvůli tloušťce použitých materiálů mi připadala trochu zbytečně těžká.

KL24

Navíc, jak jsem naznačoval již v předchozích odstavcích, velkým problémem F8N244 je právě přílišná tuhost materiálu. Kvůli tomu je ztížený jak přístup do hlavní kapsy, tak i samotné nošení. Belkin se zde asi snažil o co nejvyšší pevnost, ale bohužel všeho moc škodí. Zájemcům o levnou brašnu bych tentokrát doporučil podívat se jinde, okolo pěti set korun je na trhu dostatečná konkurence.

Plusy / mínusy
kvalitní zpracování tuhost materiálu
široký popruh malý rozsah délky popruhu
nadprůměrná ochrana notebooku popruh je příliš nepoddajný
dostatek kapes zas tak moc se toho do nich nevejde
nízká cena

Alza.cz
Za zapůjčení brašny za účelem otestování děkujeme společnosti Alza.cz a.s.

Byl pro vás článek přínosný?