Hlavní navigace

Belkin Power Pack 2000 a 4000: dvě externí baterie pro smartphony

19. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Belkin nabízí dvě baterie o kapacitě 2 000 a 4 000 mAh. Menší Belkin Battery Pack 2000 je velký asi jako polovina většího smartphonu, na obou stranách má pogumovaný plast a na kratších bocích konektory USB a microUSB. V příslušenství najdete jeden krátký dvaceticentimetrový kablík. Ten je univerzální: slouží pro nabíjení baterie z počítače, nebo adaptéru (není součástí balení) a když jej otočíte a zapojíte do druhého portu, můžete nabíjet telefon.

Belkin Power Pack 2000 Belkin Power Pack 4000  
zapůjčil Belkin Belkin Power Pack
 
kapacita Li-pol 2 000 mAh Li-pol 4 000 mAh
funkce LED indikátor stavu baterie, automatické vypínání
rozměry 43 × 109 × 13 mm 109 × 80 × 14 mm
kabel USB-microUSB, 20 cm  USB-microUSB, USB-miniUSB
cena 989 Kč 1 699 Kč

Žádné proprietární konektory, žádné redukce a kabely pro desítky telefonů, jen jednoduché zařízení pracující se standardem microUSB. Tak to má být.

Na spodní straně má baterie malé nožičky, které na stole tolik nekloužou, ale akumulátor klidně může ležet obráceně, konstrukce je navržená dobře a nožičky jsou v podstatě zbytečné. Na horní straně najdete dvě modré diody, které při stisku spínače umístěného v rohu prozradí stav baterie.

Zařízení má automatické vypínání, které snižuje efekt samovybíjení. Pokud je ve stavu spánku, je potřeba stisknout tlačítko u micro USB konektoru.

Před testem jsem akumulátor plně nabil, plně vybil a poté opět nabil (návod si to žádá). Pro dobíjení posloužil HTC One X, který má baterii typu Li-ion o kapacitě 1 800 mAh. Logicky by jej tedy měl Belkin nabít úplně a ještě kousek ušetřit; tak ale nedokonalý přenos energie nefunguje.

Přenese polovinu energie

Uskutečnil jsem více cyklů, při kterých telefon nebyl nikdy úplně vybitý a současně jsem nechtěl Belkin trápit nabíjením až do 100 % nabitého telefonu, což je největší nápor na zdroj.

Belkin Power Pack
Belkin Power Pack

Na telefonu ze stavu 20 % jsem se za dvě hodiny a padesát minut čistého času dostal na 70 %, poté byl externí akumulátor vybitý. Pokud vezmeme v potaz, že baterie v HTC One X má také 5 V, nemusíme provádět přepočet na Wh. To znamená dobití telefonu o 50 % (o 900 mAh) při předání 2 000 mAh. Menší ztráty vzniklé tím, že telefon byl během nabíjení zapnutý (ve stand-by) můžeme zanedbat a efektivita přenosu tak vyjde na zhruba 45 %.

 

Větší akumulátor s kapacitou 4 000 mAh má také dvojnásobnou velikost. Stále je však velmi kompaktní. Najdete na něm tentokrát dva výstupy, což znamená, že můžete dobíjet dva telefony současně. V balení je opět krátký microUSB kabel, ovšem druhý kabel je standardu miniUSB (ten se k telefonům nehodí a používají jej převážně levnější značky. Uvítal bych v balení dva microUSB.

Belkin Power Pack
Belkin Power Pack

Zcela jiné je u většího modelu nabíjení, které je nutné provádět přes zásuvku. Není zde žádný USB vstup, ale jen konektor pro akumulátor na 230 V. Ten sice nabije zařízení rychleji, přesto bych i u této baterie rád viděl možnost nabíjení přes počítač. Konstrukce je jinak naprosto stejná.

 

Opět jsem začal nabíjet telefon ze 20 % a přestal v 80 %, což zabralo zhruba tři hodiny. Pokračoval jsem po vybití telefonu na 50 %, ze kterých se jej podařilo znovu dobít na hodnotu 81 %, což v součtu znamená dobití o 96 % za celkem pět hodin a čtyřicet minut.

Efektivita přenosu byla v tomto případě podobná, zhruba 43 %. Kdybych nechal dobíjet telefon až do 100 %, zbylo by v Belkinu méně energie pro druhý cyklus dobíjení – poslední procenta jsou nejvíc náročné.

KL24

Power Pack 2000 nabije telefon o polovinu a Power Pack 4000 nabije telefon celý. U smartphonů s větší baterií dojdete k podobným jednoduchým výsledkům, jako my, telefony se slabší baterií zase nabijete o něco více.

Cena za externí baterie je bohužel vyšší. Oba akumulátory mají velmi dobrou konstrukci a není problém je nosit v kapse bundy; nikde totiž nepřekáží žádná nadbytečná redukce. Obě zařízení lze dobíjet a současně z nich nabíjet telefon v jedné kaskádě.

Plusy / mínusy
kompaktní jednoduché provedení vyšší cena
větší model nabije plně HTC One X
Hodnocení 90 %

Galerie

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.