Hlavní navigace

Belkin WeMo - zásuvka s čidlem pohybu a přístupem na net (recenze)

29. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na začátku roku Belkin představil dvojici zařízení pro jednoduchou automatizaci v domácnosti. Řada zařízení, která je označována jako WeMo se skládá z běžné zásuvky, která je na dálku ovládána pomocí mobilní aplikace a detektoru pohybu. Ten je také spárován s aplikací ve smartphonu. V červnu navíc přibyl i dálkově ovládaný vypínač světel Belkin WeMo Light Switch. My jsme otestovali sadu Switch + Motion, která se u nás prodává za 2 500 Kč.

Belkin WeMo Switch Motion
Belkin WeMo Switch Motion

Do prodlužky se nehodí

Obě krabičky mají podobně kulaté tvary, které se budou hodit k většině dnešních zásuvek. K dostání jsou pouze v bílé barvě a jedinými barevnými prvky jsou stavové LED diody na přední straně. WeMo Switch, tedy dálkově ovládaná zásuvka je o něco větší. Je velmi rozměrná a nejvíc ze všeho bude vadit její šířka. Pokud ji připojíte do prodlužky, spolehlivě znemožní připojení další zástrčky do vedlejší díry. Podobně to bude platit u dvojzásuvek ve zdi, kde je jediným možným umístěním horní zásuvka. Do té spodní potom zapojíte pouze vidlici a nikoliv kulatou zástrčku se zemnícím kolíkem.

I když je WeMo Motion o něco menší, platí o něm prakticky to stejné. Svými rozměry si opět zabere minimálně dvě místa v prodlužovačce. Samotný senzor je k řídící krabičce připojen pomocí klasického kabelu ukončeného dvojicí 3,5mm jacků. Prodloužit jej tedy můžete standardní prodloužkou k reprákům.

Senzor pohybu je nejmenší částí celé sady. Seříznutý kužel je ve vrchní části doplněn o samotné čidlo, které při detekování pohybu svítí modrým světlem. Ideální umístění je někde do jednoho metru výšky. Pokud jej položíte třeba na vyšší poličku, razantně se zmenší výseč, kde je číslo schopné detekovat pohyb. Dáno je to právě nakloněným seříznutím. Nejčastěji tedy bude ležet někde na podlaze v rohu, pravděpodobně proti dveřím.

Belkin WeMo Switch Motion Belkin WeMo Switch Motion Belkin WeMo Switch Motion

Spárování s telefonem

Belkin již má aplikace pro obě nejrozšířenější platformy iOS a Android a na obou probíhá úvodní nastavení i pozdější ovládání velmi podobně. Po vybalení z krabice stačí zapojit krabičky do zásuvek a na telefonu se připojit k jejich vlastním Wi-Fi sítím. V aplikaci pak nastavíte vaši domácí bezdrátovou síť, ke které se připojí zásuvka a čidlo pohybu. Úvodní nastavení je tedy opravdu záležitostí chvilky, nezabere vám u obou krabiček déle než pět minut.

Připojením WeMo k domácí sítí jsou načteny potřebné údaje z vašeho routeru a zásuvku je možné ovládat odkudkoliv, kde je dostupný internet. A na druhou stranu, WeMo Motion může kdykoliv odeslat informaci o detekovaném pohybu do aplikace či do dalších služeb, s nimiž je spárované.

Co vše umí

Všechny úkoly, které si vymyslíte, se nastavují v aplikaci pod položkou Rules (pravidla). Vždy se skládají z podmínky, kterou může být denní doba, interval nebo spouštěč, čímž je zpravidla detekování pohybu. Úplně to nejjednodušší pravidlo si můžete prohlédnout níže. Pokud je od půl desáté večer do šesti do rána, při detekovaném pohybu se aktivuje zásuvka WeMo Switch. Pokud je do ní připojeno světlo, bude to fungovat stejně jako běžné osvětlení s fotobuňkou. Alternativně pak můžete využít dobu východu a západu slunce – stačí nastavit svoji polohu a aplikace si automaticky stáhne údaje o sluneční aktivitě.

Belkin WeMo pro iOS
Belkin WeMo pro iOS

Stejně triviálním úkolem je zapnutí zásuvky v konkrétní čas. To můžete využít třeba pro automatické vaření kávy nebo jako běžný budík. Pokud do zásuvky připojíte televizi, může vás pravidelně budit třeba vaší oblíbenou hudební stanicí – za redakci můžeme doporučit Šlágr TV, která vás z postele rozhodně dostane.

Další možností je pravidlo, kdy se vypne zásuvka poté, co čidlo přestane detekovat pohyb. Může se tak automaticky vypnout třeba topení, nebo v letních měsících větráky.

No a nakonec tu je možnost odeslat notifikaci do aplikace, pokud je detekován pohyb. Stejně jako v předchozích případech může být nastavena denní doba, kdy má být pravidlo aktivní, s jakou frekvencí má upozornění odesílat (jednou za minutu až celý den) a také zpráva, jež se bude zobrazovat u notifikace („Manželka došla dom, tak rychlo dopij a běž taky!“).

Belkin WeMo pro iOS Belkin WeMo pro iOS

To jsou základní možnosti, které nabízí samotná aplikace. Můžete je kombinovat podle své libosti a fantazie. Pohybové čidlo se nabízí jako bezpečnostní prvek. Dokážu si představit, že je do WeMo Switch zapojeno Raspberry Pi s Camera Modulem, které budu ukládat záznam či fotky na NAS nebo Dropbox pokaždé když bude detekován pohyb.

Propojení s IFTTT

Belkin na jaře začal spolupracovat se službou If This Then That, která dala celé sadě WeMo další rozměr. Pokud ji neznáte, ve zkratce umí kombinovat velké množství služeb a různě je propojovat podle daných pravidel. Namátkou – když nahrajete fotku na Instagram, automaticky se zálohuje do Dropboxu; když budete na Facebooku pozvání na událost, automaticky se přidá do Google Kalendáře; když na Tumblr vyjde post s hashtagem #Krno, automaticky bude přidán mezi články ve Feedly.

A nyní je možné využívat jako podmínku (If) i finální akci (That) pohybové čidlo a dálkově ovládanou zásuvku. Párování je jednoduché, pouze ve webovém rozhraní IFTTT opíšete vygenerovaný PIN v mobilní aplikaci.

Belkin WeMo pro iOS
Belkin WeMo pro iOS

Nyní se otevírá nepřeberné množství různých využití. Světlo připojené do zásuvky může sloužit jako svérázné upozornění na novou zprávu na Facebooku či email od šéfa. Stejně tak do WeMo Switch můžete připojit pokojový větrák a ten před svým příchodem domů zapnout pomocí zprávy na Gtalku. Když vám nebude stačit upozorňování na pohyb notifikací samotné aplikace, můžete si nechat poslat SMSku či nechat vaše číslo prozvonit.

Když začnete prohlížet a kombinovat dostupné služby a přemýšlet o jejich možnostech, začnou vás napadat více či méně reálné možnosti využití. Třeba můžete ohromit návštěvu a rozsvítit světlo pomocí Siri. Stačí, když vytvoříte jednoduché pravidlo – pokud pošlete jakoukoliv sms na číslo, které slouží pro spouštění událostí IFTTT, aktivuje se zásuvka WeMo Switch. Pak už stačí podržet home tlačítko na iPhonu a Siri frajersky nadiktovat frázi „Text Switch Turn On“.

Belkin WeMo a IFTTT
Belkin WeMo a IFTTT

Mezi službami najdete třeba i EPSN, které zde poskytuje výsledkový servis. Proč se tedy nenechat na výhru oblíbeného hokejového týmu nenechat upozornit blikající lampičkou. Možností je opravdu spousta a vymýšlení, jak do online světa zapojit i světlo, kávovar nebo přímotop jsou občas úsměvné. Pro inspiraci si můžete prohlédnout přes šest set úkonů vytvořených uživateli pro WeMo Switch a WeMo Motion. Co se třeba nechat upozornit na klesající cenu akcií oblíbené firmy rostoucí teplotou v bytě?

Verdikt

Díky propojení s pohybovým čidlem může být ze sady WeMo zajímavý pomocník při zabezpečování bytu a stejně tak jej využijete pro automatické zapínání světel či topení. Zatím je však třeba trocha experimentování a například pro využití jako levné bezpečnostní kamery je do zásuvky nutné zapojovat chytré zařízení jako je zmíněné Raspberry Pi. Mnohem víc možností se pak otevírá díky propojení se služnou If This Then That. Některé z nich mohou být opravdu užitečné a chránit majetek, jiné jsou spíše pro pobavení.

Belkin WeMo určitě neurazí ani cenou. Jak už bylo zmíněno na začátku, sada senzoru a zásuvky stojí 2 500 Kč, což není nijak závratná částka. Za samotnou zásuvku zaplatíte 1300 Kč, čidlo se u nás samostatně neprodává.

KL24

Pochvalu si pak nedostane aplikace WeMo, která by zasloužila přehlednější rozhraní. Nezlobili bychom se ani za historii pro WeMo Motion, kde by bylo vidět alespoň časy několika posledních detekcí pohybu. Prostor pro vylepšování zde rozhodně ještě je.

Kompletní galerie

Belkin WeMo Switch Motion Belkin WeMo Switch Motion Belkin WeMo Switch Motion Belkin WeMo Switch Motion Belkin WeMo Switch Motion Belkin WeMo Switch Motion Belkin WeMo a IFTTT Belkin WeMo pro iOS Belkin WeMo pro iOS Belkin WeMo pro iOS Belkin WeMo pro iOS Belkin WeMo Switch Motion Belkin WeMo Switch Motion

Byl pro vás článek přínosný?