Hlavní navigace

Názor k článku Benchmark Y-Cruncher už má podporu AVX-512. Ukazuje „Phantom Throttling“ u Skylake-X od Jan Olšan - Paměť to není, podle těch jeho testů (asi...

  • 15. 7. 2017 17:20

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Paměť to není, podle těch jeho testů (asi ví o čem mluví, a podle toho blogu ví, jak to testovat odděleně s microbenchmarkem, který na paměti není závislý).
    Pokud by to byla paměť, pak by nedošlo k té velké regresi výkonu, kterou v jeho výsledcích vidíte v té tabulce. A když ten propad odstraní zvýšení termálních limitů, tak je to asi jasné.

    Jediná otázka je, jak to přesně působí, jestli se vypínají některé jednotky nebo CPU nepovolí zapnutí horních bitů AVX/AVX-512, nebo se tam vkládají prázdné cykly, to těžko říct. Předchozí generace jenom shazovaly frekvenci dolů, al eje možné, že tady přispívá to přetaktovávání CPU na krev ze strany výrobců desek. Yee píše, že jeho deska v turbu defaultně nechá běžet jednotlivá jádra na 4,5 GHz i s AVX-512, i když to to CPU prostě nedává a končí to BSoDem. Je možné, že tahle manipulace frekvencema nějak znefunkčňuje normální obrané techniky těch CPU (tedy snížení frekvence s AVX, AVX-512) a ten phantom throttling je nějaké nouzovka, která se za běžných okolností projevovat nemá.