Hlavní navigace

BenQ uvede 27" 4K monitor s obrazovkou AHVA a regulací jasu bez blikání

4. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme zde psali o monitorech Dell P2715Q a P2415Q, které přinesou rozlišení UHD ve spojení s technologií IPS. Nebudou ale jediné. Monitor s obrazovkou založenou na IPS a rozlišením 3840 × 2160 bodů odhalila také firma BenQ, a sice svůj 27" model BL2711U. Podle webu společnosti je určen především pro pracovní využití jako činnosti spojené s grafikou, videem či CAD/CAM.

Benq by přesněji řečeno měl mít v monitoru BL2711U panel typu AHVA od AU Optronics, což ale je vzdor názvu technologie odvozená od IPS, nikoliv od rodiny VA. Použitý panel má také pro IPS typický kontrast (1000:1) a pozorovací úhly (178°/178°). Obrazovka s maximálním jasem 300 cd/m² by měla mít rovněž jednu velkou výhodu pro ty citlivější z vás: podsvícení bílými LED by totiž mělo mít regulaci prostou blikání.

4K Monitor BenQ BL2711U

BenQ udává poměrně nízkou odezvu 4 ms při přechodu šedá-šedá. Jelikož jde zřejmě o spíše profesionální LCD, nepřekvapí, že podporuje na vstupu 10bitové barvy, tedy celkem miliardu odstínů, i když to se u 4K obrazovek chvála Pánu stalo prakticky normou. Nejspíš je k tomu u nich ale použito AFRC a nativní barevné rozlišení panelu je nižší. Gamut je u BL2711U standardní, barevný prostor sRGB by ale měl být pokryt na 100 %. Monitor má i volitelné režimy Low Blue Light, které by měly šetřit oči omezením vyzařovaného množství modrého světla; ty je ale pochopitelně třeba vypnout, když provádíte činnosti citlivé na správné vyvážení barev.

4K Monitor BenQ BL2711U

Pokud naopak o správné podání nejde, má monitor i další podobně „nevěrné“ režimy. Mód CAD/CAM například přidává kontrast, aby byly co nejlépe vidět linky na výkresech (což při vcelku jemném rastru možná není špatný nápad). Mód Animation zase zřejmě pomocí změny křivky gamma přidává jas v tmavých místech, aby zde byly lépe patrné detaily. To sice opět zkresluje obraz, ale je pravda, že panely IPS nemají podání detailů v tmavých odstínech příliš dobré, takže takovéto opatření může být ku pomoci. Z dalších potenciálně užitečných funkcí umí BL2711U také režim „picture by picture“, tedy zobrazovat nezávislý signál z různých vstupů (například čtyři full HD obrazy vedle sebe).

 

 

HDMI 2.0

Stojan nezklame pokud jde o ergonomii – díky pivotu jej lze otočit na výšku a také zvednout/snížit v rozsahu 14 cm. Možné je i namontování do držáku VESA. Jako vstupy zabudoval BenQ klasický DisplayPort, DVI a hned dvojí HDMI, z nichž jedno už je nejnovější revize HDMI 2.0, a tedy umožňuje plnohodnotný režim 4K při 60 snímcích za vteřinu. Tento standard se v monitorech, ale i grafických kartách teprve začíná objevovat, mezi prvními by ho měly podporovat (alespoň některé) GeForce GTX 970/GTX 980. Monitor také obsahuje rozbočovač USB 3.0, což je u těchto dražších LCD docela oblíbené příslušenství – zde by měl nabízet čtyři porty. Integrovány jsou rovněž 3W reproduktory.

KL24

Za kolik se BenQ BL2711U bude dát pořídit, zatím nevíme – v distribuci podle všeho ještě není a datum začátku prodeje firma nesdělila. Coby profesionální monitor ale zřejmě bude mít o něco dražší cenu než „obyčejnější“ 4K LCD.

Zdroje: BenQ, TFTCentral

Byl pro vás článek přínosný?