Hlavní navigace

Bespin: Programujte ve webovém prohlížeči

14. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Bespin je nový projekt této OpenSource společnosti, stojící za oblíbeným Firefoxem. Momentálně se nachází ve fázi prototypu, jak autoři nazývají verzi 0.1. Přesto už vypadá velice zajímavě a disponuje užitečnými funkcemi, které mají demonstrovat základní myšlenku nové webové aplikace.

Bespin ocení zejména programátoři, kterým umožní editovat zdrojové kódy téměř kdekoli, kde se lze připojit k celosvětové síti. Aby jen nesuploval všudypřítomný Poznámkový blok (alias notepad.exe), zvládá zvýrazňovat syntaxi, vracet změny pomocí oblíbených „zpět“ a „vpřed“, či importovat a exportovat celé projekty.

Autoři se snaží využít veškerých výhod nové specifikace HTML 5. Webová aplikace zůstává svižná i při práci s obrovskými soubory s desítkami tisíc řádků. Díky otevřené licenci navíc kdokoliv může tuto aplikaci vzít a upravit dle svého. Nic nebrání ve vytvoření nových funkcí, přidání podpory zvýrazňování syntaxe pro další jazyky a sdílení doplňků a vylepšení s ostatními.

Aby přesun programování do oblaků (cloud computing) byl kompletní, není třeba hned zabíjet pevné disky uživatelů a doufat, že nezhřešily šířením warezu. Stačí nabídnout online adresář, kde si vývojáři v přehledném rozhraní (pro každou adresářovou úroveň se vytvoří nový sloupec), uloží všechny své kousky kódu.

Pro vyzkoušení Bespinu navštivte Bespin.Mozilla.com. Po bezplatné registraci získáte přístup k vývojovému prostředí. Buďte však opatrní, stále se jedná o prototyp, což znamená (větší) výskyt chyb a nedodělků. Jako alternativa k živému vyzkoušení slouží následující demonstrační video:

CS24

Zdroj: Softpedia

Autor článku