Hlavní navigace

Bez komplikací: Jak přejít z XP na Windows 7

7. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nehodláte-li zcela změnit platformu, jedinou rozumnou možnost představují nejnovější Windows 7. Nejenže právě pro tento systém vyvíjí aplikace a nové ovladače většina vývojářů, ale také je z dosavadní nabídky Windows nejlepší. Dokázal to i velký test Windows v dubnovém vydání časopisu Extra PC.Předchozí Vista není dobrou volbou jednak pro své problémy na slabším hardwaru, problémy s ovladači a mnoho dalších úskalí, o kterých bylo popsáno mnoho stran. Windows 7 jsou často označovány jako povedený nástupce Windows XP, proto vám v krátkém průvodci ukážeme, jak přejít právě na tento systém.


Zjištění připravenosti hardwaru

Na webových stránkách Microsoftu najdete zdarma dostupný nástroj Windows 7 Upgrade Advisor, který vám po důkladné analýze hardwaru napoví, zda má cenu Windows 7 na váš stroj instalovat. V přehledném shrnutí vypíše varování a rady, kterými byste se měli řídit. Těmi může být například doporučená verze systému, nebo upozornění na nepodporovaný software ve Windows 7. Pokud váš počítač projde tímto testem, můžete se vrhnout na další kroky.

Ještě předtím, než spustíte Windows 7 Upgrade Advisor si zkontrolujte, zda splňujete alespoň tyto minimální hardwarové požadavky Windows 7:

  • Procesor: 1 GHz
  • Paměť: 1 GB RAM (32bit), 2 GB RAM (64bit)
  • Pevný disk: volných min. 16 GB (32 bit), 20 GB (64bit)
  • Grafická karta: DX 9 (128 MB)

Výběr verze

Stejně jako předchozí systémy i Windows 7 jsou vydávány v několika rozdílných verzích, které se kromě funkcionality liší především cenou. V přehledu srovnání těchto jednotlivých licencí si můžete najít tu, která vám bude vyhovovat. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že pro naprostou většinu běžných uživatelů plně postačuje verze Windows 7 Home Premium. A tu taky můžeme vřele doporučit.

Dále se před zakoupením systému musíte rozhodnout, zda budete využívat 32bitový či 64bitový systém. Po 64bitovém sáhněte v případě, že máte novější stroj, který disponuje alespoň 4 GB operační paměti a na kterém hodláte využívat 64bitové aplikace.

Příprava

Je třeba si uvědomit, že přechod z Windows XP na Windows 7 je možný pouze formou čisté instalace systému na rozdíl od přechodu z Windows Vista na Windows 7, kde lze povýšit operační systém bez ztráty nastavení a nainstalovaných programů.

Pro zálohu vašich dat a nastavení si připravte ideálně externí disk, nebo alespoň dostatečně velký flashdisk. Tím, že budete nuceni instalovat veškeré programy znovu, je dobré zkontrolovat jejich verze a případné nové verze zahrnout právě na externí úložiště společně se zálohou. Přichystat si také samozřejmě budete muset programy instalované z CD či DVD, nezapomeňte na zakoupené licence a licenční čísla, která byste jistě ztratit nechtěli.

Záloha dat a nastavení

Při zálohování dat máte několik možností, kam své soubory dočasně umístit. Volit můžete z externího zařízení jako je externí disk či flashdisk, můžete svá data zkopírovat na pevný disk do druhého diskového oddílu, nebo můžete využít zálohování po síti. Nejpohodlnějším a nejrychlejším řešením bude pravděpodobně vytvoření zálohy na externím disku.

Vynikajícím pomocníkem pro zálohování souborů a nastavení je program s dílen Microsoftu s názvem Windows Easy Transfer. Ten umožňuje vybrat uživatelské účty ve Windows, které se mají zálohovat, a jejich data a nastavení přenese na pevný disk.

Program můžete stáhnout z webu Microsoftu, kde musíte zvolit verzi systému a také to, jestli se jedná o 32bitový nebo 64bitový systém. Velice důležité je umístění programu na přenosné zařízení, kde se bude záloha vytvářet. Pokud by se program nacházel na jiném úložišti, nebylo by možné soubory a nastavení obnovit.

Po spuštění zvolte externí zařízení, kam budete zálohu ukládat, vyberte možnost, že se nacházíte na starém počítači, odkud bude nastavení přeneseno, a v dalším kroku vyberte ty uživatelské účty, pro které chcete nastavení a data zachovat. Po rozklepnutí uživatelského účtu zvolte, z čeho všeho se záloha má skládat. Pro dokončení klepněte na Save a po provedení zálohy otevřete externí disk a zkontrolujte zálohované soubory.

Ty, které se v záloze nenachází (soubory nepřiřazené uživatelskému účtu) zkopírujte na úložiště ručně. Poté, co ověříte zálohu, můžete přejít k samotné instalaci.

   

Instalace Windows 7

Pro zahájení instalace počítač nemusíte restartovat, pouze vložte instalační disk do mechaniky. Pokud se instalační aplikace neotevře sama, otevřete instalační DVD a vyberte soubor setup.exe, čímž instalaci zahájíte ručně.

V prvním kroku můžete v případě připojení k internetu zvolit aktualizaci systémových částí, což doporučuji. Ve druhém vyberte Vlastní instalaci. Poté, co si přečtete a odsouhlasíte licenční podmínky, zvolte diskový oddíl, na který budou Windows 7 nainstalována.

Dalším průběhem vás pohodlně provede instalační aplikace a po základním nastavení Windows a zvolením uživatelského jména, které může být stejné jako u Windows XP, po restartu počítače naběhnou nová Windows 7.

Obnovení zálohy

První věcí, kterou provedete po nainstalování systému, musí být obnovení zálohy pomocí Windows Easy Transfer. A to především z důvodu obnovení souborů některých aplikací, které by po čisté instalaci tyto staré soubory přepsaly.

Otevřete proto váš připojený externí disk a v jeho obsahu vyberte Items from Old computer. V následujícím okně opět zvolte, které účty a které soubory se mají obnovit a klepněte na Tranfer. Po zkopírování zálohovaných souborů je vyžadován restart, po kterém se můžete přihlásit pomocí účtu z Windows XP.

Nyní spusťte Windows Update, kde byste měli po zkontrolování nových aktualizací najít nejnovější ovladače hardwaru. Pokud tomu tak není, aktuální ovladače vždy hledejte na stránkách výrobce konkrétního produktu.

 

KL24

Instalace z flashdisku

Pokud toužíte nainstalovat Windows 7 na notebook bez optické mechaniky, máte dvě možnosti. Půjčit si externí DVD mechaniku, nebo nainstalovat systém z externí paměti. Druhá možnost je jistě zajímavější.

Připravte si instalační médium v klasické podobě nebo jako obraz disku, flashdisk s kapacitou alespoň 4 GB a program A Bootable USB, který naleznete ke stažení zde. Ve třech krocích postupně připojte flashdisk, vyberte jej ve spuštěné aplikaci, dále zvolte, zda instalujete z klasického média, nebo z ISO souboru a podle toho také klepněte na Start DVD nebo Start ISO, čímž proběhne vytvoření instalačního flashdisku. Ten zasuňte do počítače, kde Windows 7 instalujete, a řiďte se podle stejného návodu.

Byl pro vás článek přínosný?