Hlavní navigace

Bič na operátory má zelenou. Novelu ZoEK podepsal i prezident

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od sepsání novely až po její schválení uplynulo jen pět měsíců. Změny v zákonu o elektronických komunikacích bez problémů prošly poslaneckou sněmovnou, senátem a včera je podepsal též prezident Miloš Zeman.

Novela řeší přechod na novou normu pozemního digitálního vysílání DVB-T2. Stávající DVB-T by mělo být do roku 2021 vypnuto. Domácnosti tak čeká nákup nových televizorů nebo set-top boxů. Televize přijdou o část rádiového pásma 700 MHz, které připadne mobilním sítím. Aby lidé mohli sledovat tolik kanálů jako dnes, je třeba přejít na efektivnější formáty. A to je právě vysílací standard DVB-T2 a kompresní formát HEVC využívaný u videa.

Druhá část novely se dotkne především mobilních operátorů. Zrychlí se přenos čísel na maximálně 10 dnů, operátoři už nebudou zdržovat s dlouhými výpovědními lhůtami. Smlouvy sjednané na dobu určitou bude možné ukončit bez sankcí, pokud operátor jakkoliv změní podmínky služby. ČTÚ také bude moci pokutovat poskytovatele i z čistého obratu.

Dosud mohlo ČTÚ držitele rádiových kmitočtů pokutovat podle přestupku ve třech sankčních pásmech. Pokuta činila maximálně 2, 10 nebo 20 milionů. Podle novely výše pokuty bude nově až 5, 15 nebo 50 milionů korun. Ve druhém a třetím případu navíc půjde uplatnit pokutu do výše 5 %, respektive 10 % z čistého obratu pachatele přestupku dosaženého za poslední ukončené účetní období, podle toho, která z těchto hodnot je vyšší.

KL24

Více informací k tému najdete na Euro.cz.

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-155-p%C5%99enos-%C4%8D%C3%ADsla-do-10-dn%C5%AF-a-dva-nov%C3%AD-oper%C3%A1to%C5%99i/

Byl pro vás článek přínosný?