Hlavní navigace

Big Bang XPower: nejlepší deska na taktování

28. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ultradrahá série základovek od MSI s označením Big Bang získala třetího, zřejmě nejdražšího člena. Po Trinergy a v ČR zatím neprodávané Fuzion přichází ještě XPower.

Pokud byste rádi podrobnější info o různých technologiích a součástech, pročtěte si důkladnou recenzi MSI Big Bang Trinergy, podobné desky se socketem 1156.

Socket 1366 s čipsetem X58 (Trinergy i Fuzion jsou stavěné na P55 & sc. 1156) pro čtyřjádrová či šestijádrová Core i7, šest slotů pro tříkanálové paměti DDR3, neskutečně naddimenzované napětí a mnoho slotů PEG napoví, že máme co do činění s naprostým highendem. Napájení je šestnáctifázové PWM s technologií DrMOS, procesor je přikrmován ne nadstandardním osmipinovým konektorem, ale rovnou dvěma osmipiny, do desky navíc vede ještě PCIe šestipin pro doplnění energie do PEG slotů. Deska je posázena pouze Hi-c kondenzátory a podle všeho by měla mít chlazení protčené Superpipe (8mm heatpipe). Na obrázku nic takového ovšem nenajdete, jedná se pouze o prototyp. OC Dashboard, OC Genie knoflík, kontrolní LED i místa pro měření napětí - pro snadné i extrémní taktování se jedná minimálně papírově o naprostou špičku.

PEG (PCI Express for Graphics, rozměrově PCIe ×16) slotů je na desce hned šest. Přítomnost čipu jako nF200 nedokážu zjistit. Ke čtyřem Radeonům/třem GeForce můžete připřáhnout ještě GeForce na PhysX/CUDA a jeden či dva sloty vám stále zbydou. Krátký slot PCIe ×1 zřejmě využijete pro osazení dodávané zvukovky Quantum Wave.

Kromě šesti portů SATA 3 Gb/s a několika USB 2.0 nabízí deska i dva a dva porty SATA 6 Gb/s a USB 3.0. Dva konektory eSATA, dva RJ-45 pro připojení 1 Gb/s LAN, FireWire a další highendové parametry dokreslují.

CS24

Cena je neznámá, ovšem pod 7000 Kč to určitě nebude. Big Bang XPower bude dostupná v březnu/marci, tedy zrovna na příchod šestijádrového Core i7-980 XE.

Zdroj: VR-Zone

Autor článku