Hlavní navigace

Bing Maps překvapují. Microsoft přinesl nejaktuálnější satelitní snímky Česka

25. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft to s mapami také myslí vážně. Po tom, co ve Windows Phone 8 nabídne plnohodnotnou navigaci od Nokie (její vektorové podklady už Bing Maps používají), výrazně aktualizoval i databázi satelitních map. Dnes nasadil 165 TB nových smínků (!), přitom doposud mu na celý svět stačilo jen 129 TB. Zdvojnásobení dat znamená, že jsou reálnými fotografiemi konečně pokryta i místa mimo anglicky mluvící svět.

Bing Maps update

Detailně si nová místa můžete prohlédnout v aplikaci Bing Maps World Tour

A ano, týká se to i Česká republiky. Ta byla doposud pokryta opravdu mizerně. Ačkoliv základní mapa od Nokie (Navtequ) byla povedená, satelitní snímky (od Harris Corporation Earthstar Geographics) v měřítku 1 : 100 000 nás na zadek opravdu neposadily.

Na žlutě označených místech jsou ale detailnější fotky. Celá země pokrytá není, například Plzeň a vůbec celý západ Čech ještě na nových snímcích nenajdete. Zajímavé je, že podklady dodává společnost DigitalGlobe, zatímco Seznamu nebo Googlu poskytuje letecké snímky brněnský Geodis. 

Bing Maps update

Mapy Bingu jsou dost aktuální, namátkově byl u všech uveden rok 2012. Pro mě se stal záchytným bodem objekt Nová Karolina v Ostravě, který na mapě odpovídá stavu někdy ze začátku roku.

Bing Maps update

Satelitní snímky ale nejsou tak detailní jako letecké. V případě Ostravy mají navíc nepřirozený studený nádech. Ale pořád lepší než v Brně. Velkou část moravské metropole ukryly mraky. Praha je pokrytá tak napůl dobře.

Za to ale nemůže Microsoft, na vině je poskytovatel dat. Jen je škoda, že v Redmondu neproběhla lepší vstupní kontrola. Takhle můžeme ocenit dobrý úmysl, ale posmívat se budeme provedení. Ale buďme rádi, že se Bing alespoň trochu rozšiřuje. Hašteření mezi Seznamem a Googlem nás totiž jednou začne nudit.

Tip:

Mimochodem: aktuálně jsou detailní snímky na 38 milionech km². Do konce roku má být pokryta celá Evropa. Spojené státy už jsou.

CS24

 

Zdroj: Bing

Byl pro vás článek přínosný?