Hlavní navigace

Biostar TA790GX A2+: okleštěné AMD 790GX

28. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Krátké představení

Biostar používá u této desky poslední výkřik AMD na poli čipových sad, model 790GX. Ten si však upravil k obrazu svému a lehce očesal. To se dotklo nejen počtu USB portů, ale také vlastností integrované grafiky Radeon HD3300. Na druhou stranu je deska až o polovinu levnější, než konkurenční desky se stejným čipsetem. A to bude pro hodně lidí rozhodující.

I na tak levné desce najdete tlačítka Power a Reset. Když k tomu připočítáte velmi kvalitní možnosti nastavení v BOISu, lehce nabudete dojmu, že je tato deska pro přetaktování jako stvořená.

Pokud se chcete pokochat schématem čipové sady, můžete tak učinit, lepší ale asi bude, pokud se podívate na recenzi základní desky Gigabyte 790GP-DS4H, kde jsem čipovou sadu rozebíral podrobně. 

Balení, příslušenství, parametry

Balení, příslušenství, základní info

V balení desky najdete skutečně jen to nejnutnější. Dva SATA kabely, jeden IDE, redukco napájení, zadní záslepku, manuál a instalační CD. Biostar je jeden z prvních, který přestal k deskám dodávat kabel k disketové mechanice.



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Základní rozložení komponent je v tomto případě bez nějakých závažných připomínek. Konektory jsou u okraje desky a nikde nic vyloženě nepřekáží. V zadních výstupech najdete ale jen čtyři USB porty, což není zrovna nejvíc. Nenajdete zde ani FireWire nebo optický výstup ze zvukové karty. Zato nechybí D-Sub, DVI ani HDMI od integrované grafiky.

V nápájecích obvodech procesoru najdete kvalitní komponetny – nové mosfety s rychlejší odezvou a nižším zahříváním i zalité cívky. Bohužel tyto součástky nedosedly na celou základní desku a tak zde najdete i klasické kondenzátory i obnažené cívky. Nepříjemného bzučení cívek jsem si ale při testování nevšimnul. Paměťové sloty jsou bohužel velmi u sebe, stejně jako na jiných deskách pro AMD.

Deska neobsahuje žádný přídavný řadič a tak zde najdete "jen" šest SATA portů doplněných PATA rozhraním. Vše zajišťuje jižní můstek. 

Spodní hrana základní desky nabízí tlačítka Power a Reset, barevně odlišené konektory předního panelu, až šest USB portů, sériové i paralelní rozhraní a konektory zvukové karty. Celkem je však z desky možné vyvést pouze 10 USB portů z 12 možných, které podporuje čipová sada. Proč se rozhodl Biostar šetřit i na tomto parametru je mi záhadou. 

Na desce najdete integrovaný IO řadič ITE IT8718F-S, BIOS v patici, zvukovou kartu Realtek ALC 888, síťovku Realtek RTL8111C a čtyřfázový PWM kontroler ISL6322.

 

Po osazení komponentami nedošlo k žádné kolizi. Grafika byal dostatečně daleko od paměťových slotů a kolem patice procesoru byl dostatek místa. 

Systém chlazení

Systém chlazení

S chlazením si Biostar u této desky příliš těžkou hlavu nedělal – severní i jižní můstek obsahují pasivy, napájecí mosfety zůstaly holé.

Celkem na desce narazíte na tři konektory pro větráky, z nichž je pouze ten pro procesor možné regulovat v BIOSu. Možnosti nastavení jsou však vynikající.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Základní desky Biostar jsou poslední dobou velmi populární u overclockerů a hned zjistíte proč.. I tato levná deska obsahuje velmi propracovaný BIOS s některými unikátními funkcemi. Pojďme si jej ale prohlédnout postupně. V záložce Main najdete jen konfiguraci disků, proto přejděme k záložce Advanced. V ní najdete položku Smart Fan Configuration, kde můžete do nejjemnějších detailů nastavit chování procesorového větráku. Bohužel další větráky zde kontrolovat nelze. Součástí je i kalibrace, kdy si deska oťukne připojený větrák a podle toho se k němu bude chovat. 

Dále se zastavíme až u položky Chipset, kde můžete ovlivnit chování severního i jižního můstku. Pod položkou AMD 780 Configuration (asi cítíte ten malý rozpor s osazeným čipsetem 790GX) se totiž ukrývá poměrně podrobné nastavení integrované grafické karty Radeon HD3300. Zde nastavíte velikost přidělené paměti, používání a rychlost Sideport paměti nebo můžete zkusit grafiku i přetaktovat. Bohužel při zvednutí frekvence grafiky nebo Sideport paměti jsem se dočkal pouze nestability. Z dalších  možností této záložky stojí za zmínku nastavení maximálního odběru na PCI Express sběrnici (praktické uplatnění mě ale teď příliš nenapadá).

Přívržence taktování pak určitě osloví položka T-Series, kde se nachází velmi podrobné nastavení frekvencí i napětí. Bázlivější jedinci mohou zkusit jeden z přednastavených profilů (V6, V8 a V12 Engine), které lehce zvednou frekvenci FSB a tím přetaktují procesor i paměti. pokročilejší jistě vše rádi vezmou do svých rukou. Rozsahy položek jsou v dostatečném rozmezí, přesto je zde několik věcí, které mi zde chyběly. Tou nejzákladnější je zobrazení výsledné frekvence procesoru po změně parametrů. Dále mi zde chybělo nastavení frekvence PCI Express sběrnice nebo samostatné nastavení napěti pro severní a jižní můstek. Na druhou stranu nastavení pamětí bylo velmi podrobné a nechybělo ani nastavení FSB strap.

V záložce Exit pak najdete velmi povedenou věc – ukládání až deseti profilů Biosu s vlastním pojmenováním. Na posledních dvou obrazovkách si můžete prohlédnout, co se stane při přehnaném taktování. Deska po dvou restartech naběhne v základní nastavení, v BIOSu ale poslední nastavení zůstane zachováno. Úsměvné pak je, že šostek řádí i v Biostaru, protože dle hlášení desky byl systém "incorrectly overkclocked".

 

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Integrovaná grafika – představení

Integrovaná grafika se představuje

Integrovaná grafická karta je typický Radeon HD 3300, který najdete i na ostatních základních deskách s čipsetem AMD 790GX. V tomto podání grafika podporuje DirectX 10 a Shader Model 4.0. Desky by měly obsahovat všechny grafické výstupy, tedy D-Sub, DVI-D a HDMI. Používat přitom půjdou vždy dva z nich. Nevýhodou určitě je, že HDMI je stále ve verzi 1.2. Čipová sada je teoreticky schopná vyvést i DisplayPort.

V případě této desky však udělal Biostar oproti jiným výrobcům na zákazníky trochu kulišárnu, protože místo obvyklých 128 MB Sideport paměti osadil desku jen polovočním množstvím, tedy 64 MB. Ku cti mu budiž, že je na zadní straně krabice tato velikost uvedena. Osazená paměť navíc nebyla z nejkvalitnějších, protože spolehlivě fungovala pouze na základních 400 MHz. Při zvednutí frekvence na 533 MHz docházelo k artefaktům a pádům systému, při frekvenci 667 MHz již systém vůbec nenaběhl a na obrazovce se ukázala nesmyslná změť bodů. Proto jsem se u této desky ani nijak nesnažil s taktováním integrované grafiky, i když možností v BIOSu byla spousta. podle GPU-Z to navíc vypadá, že byla snížena i rychlost GPU, která by měla být obvyklých 700 MHz. Zde to vypadá jen na necelých 500 Mhz.

Integrovaná grafika – herní testy

Integrované grafické karty se snažím testovat za co možná nejvíce podobných podmínek. Integrované grafické karty na platformě AMD jsou testovány s Athlonem 64 X2 6000+. V případě platformy Intel používám pro testování Core 2 Duo E8500, které změnou násobiče podtaktuji na rovné 2 GHz (6× 333). Na několika výkonnostních testech zaměřených na procesor jsem si ověřil, že výsledky přibližně oscilují kolem výsledků Athlonu 64 X2 6000+ a neměly by se tedy výrazněji projevovat na výsledcích grafických testů. Nastavení pamětí a ostatní použité komponenty jsou pak stejné pro obě konfigurace – AMD i Intel. Všechny testovací aplikace jsou nastaveny stejně, jako v přípaě testů s dedikovanou grafickou kartou GeForce 8800 GT, tedy na vysoké detaily. V případě Splinter Cell 3 nebo 3DMarků si tak můžete porovnat výsledky i s touto grafikou. Nastavení jsou totožná.

V grafech najdete nejdříve porovnané integrované grafiky na základní frekvenci bez zapnuté paměti Sideport. Následující trojice položek porovnává integrované grafiky se zapnutou pamětí Sideport, která byla v případě Biostaru tatkována na základních 400 MHz, v případě MSI a Gigabytu na 667 MHz. Navíc se zde velmi projevila její velikost, kdy má Biostar poloviční množství paměti. V poslední čtveřici položek jsou porovnány výkony v režimech Hybrid CrossFire a GeForce Boost.

Integrovaná grafika – přehrávání Blu-ray a spotřeba

Zátěž při přehrávání Blu-ray je nepatrně vyšší než u stejného Radeonu s větším množstvím paměti. O nic dramatického se však nejedná.

Spotřeba s integrovanou grafikou je plně srovnatelná s ostatními deskami s čipsetem AMD 790GX.

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

 

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

 

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

K testování základních desek používáme také ustálenou sestavu testů, které desky prověří po všech stránkách.

Jak sami vidíte, testy se dají rozčlenit do několika základních kategorií:

•    Testy procesoru a paměti
•    Testy propustnosti rozhraní
•    Testy grafiky
•    Práce s multimédii

Do testů procesoru a vůbec celkové propustnosti systému lze počítat i všechny herní testy v nízkém
rozlišení, kde se hry škálují právě podle výkonnosti procesoru a nikoli grafické karty. Více o tom ale v samostatné kapitole.

Přetaktování

Přetaktování

Základní desky testuji na základním nastavení s vypnutými šetřícími funkcemi a virtualizací a pak při přetaktování. V případě testovacího procesoru Athlon 64 X2 6000+ je to frekvence 3,00 a 3,22 GHz, které je dosaženo zvednutím FSB na 215 MHz. Při přetaktování je zvednuté i napětí procesoru na 1,475 V, aby se ukázalo, jestli se nebude deska přehřívat a jak vysoké teploty se při tomto nastavení naměří. Za normálních podmínek by procesor mohl na této frekvenci běžet s podstatně nižším napětím. Bohužel do redakce nestihnul dorazit nový testovací Phenom, který by ale měl být již na cestě, proto zde zatím najdete výsledky jen se starým Athlonem 64 X2 6000+.

V případě taktování procesoru si deska nevedla vůbec špatně a dokázala naběhnout s procesorem na frekvenci 3,33 GHz. Tato frekvence však nebyla tak stabilní, jak bych si představoval a proto byla nakonec snížena na 3,27 GHz, kde již všechny testy proběhly bez problémů.

Při zjišťování maximální frekvence FSB se pomyslná rafička zastavila na 336 MHz. Není to špatný výsledek, ale Gigabyte se stejnou čipovou sadou  AMD 790GX zvládnul 365 MHz.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem AMD Athlon 64 X2 6000+ s vypnutými šetřícími funkcemi a virtualizací. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 3 GHz. Paměti jsou nastaveny na frekvenci 800 MHz a časování 5-5-5-15.

Biostar dosáhl vynikajícího výsledku v PCMarku05, kde získal nejvyšší skóre. Velmi dobře koneckonců dopadl i v ostatních testech této kategorie.

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Do těchto testů zahrnuji propustnost SATA a USB rozhraní měřenou HD Tachem na interním a externím pevném disku

Rychlosti USB i SATA rozhraní plně korespondují s dnaou čipovou sadou. Kopírují tak ostatní desky s AMD 790GX.

Kvalitu integrované zvukové karty měřím pomocí RightMark Audio Analyzeru a  zvukové karty Asus Xonar D2, která má dostatečně kvalitní vstupy, aby dokázala integrované HD kodeky proměřit. Kvalitu zvuku hodnotím také pomocí poslechového testu pomocí sluchátek Koss UR/29.

Schopnosti zvukového kodeku ALC 888 se Biostaru příliš zužitkovat nepovedlo. Odstup signálu od šumu je velmi slabý, stejně jako ostatní naměřené hodnoty. Pro audiofily tak tato zvukovka rozhodne není. Horší kvalita zvuku byla tentokrát patrná i ve sluchátkách, kde docházelo k rušení např. při práci pevného disku.


Dynamický rozsah


Odstup signálu od šumu


Přeslechy mezi kanály


Frekvenční odezva


Harmonické zkreslení

Testy grafiky

Testy grafiky

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili v nejnižším možném rozlišení (nejčastěji v 640 × 480) bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vysokém rozlišení 1 600 × 1200 nebo 1 280 × 1 024 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním.

Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Ve většině herních testů podával Biostar spíše podprůměrné výsledky. To sice příliš nekoresponduje s nejlepším dílčím výsledkem z PCMarku, ale vše potvrdilo opakované měření.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří v prvé řadě kódování videa do DivX a XviD. Zatímco DivX ve verzi 6.8 podporuje vícevláknové zpracování, a výsledky se tak neškálují jen podle frekvence procesoru ale i počtu jeho jader, XviD ve verzi 1.11 zatím stále zvládá pouze jednovláknové zpracování. Výsledky v XviD tak čistě záleží na frekvenci procesoru a jeho schopnostech. Již sice uvolněný XviD ve verzi 1.12, který vícevláknové zpracování podporuje, nicméně je stále nestabilní, a proto jej pro testování nepoužívám.

Do této části se pak jistě řadí i kódování do MP3 pomocí lame 3.97. Převáděn je v tomto případě 200MB WAV soubor. Posledním testem v této kategorii je pak provádění grafických operacích v Paint.NET. Při tomto testu se měří, za jak dlouho dokáže systém požadovaný sled úkonů provést.

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Naměřené teploty nejsou nikterak nízké. Jedná se však o poměrně levnou desku, takže úspora na chlazení je zde částečně obhajitelná.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek.

Po stránce spotřeby se také o žádného spořílka nejedná. Deska ale nevybočuje ze stínu ostatních desek s podobnými čipsety.

Dodávané aplikace

Dodávané aplikace

K základní desce je dodáváno v podstatě jen to nejnutnější, co je potřeba. nenajdete zde žádné antiviry, aplikace pro úpravu obrázků nebo hry. Na CD najdete kromě ovladačů jen aplikaci pro aktualizaci BIOSu z prostředí Windows, z níž jednoduchost jen čiší. V podstatě umí BIOS jen aktualizovat, ale neumí jej již sama stáhnout z webu výrobce – to už musíte udělat sami, ručně. 

Dále na CD najdete aplikaci pro sledování desky, která se omezuje na základní teploty, frekvence, napětí a otáčky větráků. Řídit je zde ale nemůžete.

Taktovat můžete zkusit s aplikací TSeries Overclock 3. Ta umožňuje ale jen základní možnosti – nastavení jednoho z automatických režimů (netuším, proč jsou zde označeny jinak než v BIOSu), nebo nastavení frekvence FSB a napětí. (zapomněl jsem típnout obrazovky, tak přikládám ty od desky Biostar TP45 HP).

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Deska bude hodně uživatelů oslovovat hlavně svoji nízkou cenou, která je až o 2000 Kč nižší, než u konkurenčních desek s AMD 790GX. Otázkou je, jestli za to ušetřené peníze skutečně stojí. Příslušenství je minimální, ve výbavě chybí např. FireWire nebo celkem 12 USB portů. Největšího ořezání se však dočkal integrovaný Radeon HD 3300, který má jen 64 MB Sideport paměti a v porovnání s konkurencí i nižší frekvenci.

Na druhou stranu má tato deska vynikající BIOS s některými unikátními vlastnostmi (diagnostika osazeného CPU větráku, integrovaný paměťový test, vynikající možnosti taktování), tlačítka Power a Reset přímo na desce nebo kvalitní součástky v napájecích obvodech. Hlavním lákadlem ale stále bude nízká cena, která bude pro hodně uživatelů asi rozhodující.

Biostar má samozřejmě ve své nabídce i plnohodnotnou verzi se 128 MB Sideport paměti. Deska se prodává pod označením TA790GX3 A2+. Deska se prodává přibližně o 300 Kč dráž, což je stále hodně pod úrovní konkurenčních desek. Ve stínu této skutečnosti mi nezbývá než případným zájemcům doporučit, aby se poohlédli po této verzi.

+ cena
+ možnosti BIOSu
+ rozložení komponent
+ tlačítka Power a Reset


- pouze 10 USB konektorů
- okleštěná grafika
- chybí FireWire a optický výstup
- reguluje jen CPU větráku
- kvalita zvukové karty

Za zapůjčení základní desky Biostar TA790GX A2+ děkujeme společnosti Abacus Computer.

CS24

Kompletní galerie

Galerie všech snímků