Hlavní navigace

Bitcoin v noci zažil největší aktualizaci v historii

24. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší kryptoměna prošla důležitým evolučním krokem, který by měl pomoci hned na několika frontách. V noci byl vytěžen blok s číslem #481823, první s aktivovanou technologií SegWit. Na ní se většina komunity shodla jako na dočasném řešení, které opraví některé chyby Bitcoinu a hlavně zvýší kapacitu sítě.

Ta je dána velikostí bloku, jenž má pevný strop 1 MB. Do něj se v současnosti vejde 1700 transakcí. Blok se těží 10 minut, tudíž během jedné sekundy se v ověří necelé tři transakce. SegWit zavádí nový typ datové struktury, která dovoluje efektivně zdvojnásobit množství transakcí, ale zároveň zůstává zpětně kompatibilní se stávajícím softwarem.

Vyšší kapacita pomůže urychlit ověřování transakcí a měla by také snížit poplatky. Ty letos extrémně vzrostly spolu s cenou BTC. Včera byl průměrná cena poplatku již přes 7 dolarů.

SegWit také zvyšuje zabezpečení odstraněním tzv. transaction malleability. V praxi to bude znamenat, že nad bitcoinovou sítí mohou vznikat nové typy aplikací (chytré kontrakty), které nebudou nutně všechny transakce zapisovat do blockchainu. Na zavedení SegWitu například čeká Lightning Network, která na Bitcoinu postaví vlastní síť se zanedbatelnými poplatky a okamžitým ověřením plateb. To konečně umožní Bitcoin využít i pro mikroplatby na webu.

CS24

V listopadu bude do bitcoinové sítě nasazen SegWit2x, který základní velikost bloku zvýší na 2 MB. Fakticky dojde k rozdělení měny a ztrátě kompatibility. Podobně se to stalo se zavedením Bitcoinu Cash.

Detailní popis toho, co SegWit přináší, najdete v češtině na webu btctip.cz.