Hlavní navigace

BitTorrent Sync je rychlejší a bezpečnější než cloud. Vyzkoušejte betu

11. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Že BitTorrentový protokol spojuje, už tušíme dávno. Že ale může nahradit cloudové úložiště, to víme jen pár měsíců. BitTorrent Sync umí na základě jednoho identifikačního hesla za pomoci BitTorrentového protokolu sesynchronizovat vybrané složky v několika zařízeních.

Když jsme o této aplikaci psali na Cnews poprvé, byla peer-to-peer alternativa ke SkyDrive nebo Dropboxu teprve v neveřejné alfaverzi. Poté, co si alfatesteři naposílali přes dvě stě terabajtů dat, se tato verze s drobnými vylepšeními stala veřejnou, až nakonec v červenci spatřila světlo světa betaverze. Současná verze potom nese označení 1.1.82.

BitTorrent Sync

Aplikace je na webu BitTorrent Inc. dostupná pro několik operačních systémů, včetně pár mobilních. Ať už pracujete s Windows, OS X, Linuxem nebo Androidem či iOS, po instalaci vás přivítá jednoduché, uživatelsky přívětivé prostředí. Není potřeba zakládat si účet ani nic podobného, okamžitě vstoupíte do přehledného menu, kde vás záložky odkazují na ty nejzákladnější funkce.

Primární je samozřejmě vytvořit si synchronizační složku a k ní vygenerovat přístupový kód („secret“) o 32 znacích. U složky samotné si pak určíte, zda ten, kdo se k tomu kódu dostane, získá kompletní přístup ke sdíleným datům, nebo si je zobrazí pouze „pro čtení“. Což je mimochodem novinka, která v původní alfaverzi nebyla. A dá se vygenerovat i dočasný kód, který přestane platit po 24 hodinách.

Rychlejší a bezpečnější

V okamžiku, kdy se k někomu připojíte, zobrazí se vám v záložce pro zařízení. Ve vedlejší záložce pak je možné sledovat postup synchronizace i rychlost přesunu dat. Absence třetí strany je skutečně poznat a synchronizace v BitTorrent Sync probíhá výrazně rychleji, než to zvládá cloudová konkurence. Peer-to-peer synchronizace je přitom díky přímému privátnímu spojení mnohem bezpečnější.

BitTorrent Sync podporuje:

:: Windows XP SP3+
:: OS X Snow Leopard+
:: Linux 2.6.16+
:: FreeBSD 8.4 a 9.1
:: Android 2.2+
:: iOS 5.0+ 

Pochopitelně existuje jistá možnost, že někdo uhádne klíč a dostane se tak k vašim datům, ale pravděpodobnost něčeho podobného je opravdu nízká. Už proto, že pro spojení musejí být obě synchronizovaná zařízení online. To je jedna z nevýhod BitTorrent Syncu oproti cloudu. Vyvažuje ji ovšem již zmíněná bezpečnost a rychlost a pak také neomezená velikost sdílených dat. Ta jsou přitom od betaverze dokonce krátkodobě archivována.

BitTorrent Sync ještě stále nefunguje na všech platformách bezchybně – na Linuxu se například musíte spokojit jen s webovým rozhraním a pod českými mobilními operátory se BitTorrentovému protokolu nedýchá úplně volně – nicméně za vyzkoušení rozhodně stojí. Do budoucna jeho tvůrci hovoří o možném přidání prémiových funkcí a tedy částečném zpoplatnění, což by se ale mělo týkat spíše firem než jednotlivců.

KL24

 

Jisté je, že BitTorrent Inc. zatím rozhodně BitTorrent Sync nepovažuje za hotový, jelikož tuto aplikaci na stránkách společnosti stále najdeme v sekci experimentů. Stejně jako třeba tajemný BitTorrent Chat, o jehož alfaverzi se můžete hlásit už nyní. Možnosti peer-to-peer spojení evidentně ještě zdaleka nejsou vyčerpané.

Byl pro vás článek přínosný?