Hlavní navigace

Bitva s kondenzátory: Japonci zdražují

12. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Klasické kondenzátory s elektrolytem jsou v počítačovém hardwaru pořád jednou ze základních součástek a setkáte se s nimi nejen na základních deskách, napájecích zdrojích, grafických kartách, ale třeba i v monitorech. Za experty na výrobu těchto kondenzátorů jsou považovány japonské společnosti, zatímco Tchaj-wan a Čína přijdou na řadu tam, kde je potřeba být především levný. Značky mimo Japonsko bojují s pověstí špatné kvality, jejíž historie sahá už několik let zpět.

Traduje se, že Tchaj-wanci tehdy okopírovali recept na elektrolyt od Japonců. Kdyby šlo o kontinentální Čínu, chtělo by se napsat, že někde soudruzi udělali chybu, ale ta se opravdu přihodila i technicky vyspělým společnostem z Formosy. Obrázky vyteklých kondenzátorů na deskách či ve zdrojích jste už určitě viděli a nezbývá než doufat, že už je to lepší. Ať už dnes nejlepší tchajwanské nebo čínské firmy vyrábějící kondenzátory Japonce dohnaly, nebo ne, věc se má pořád tak, že když nějaký výrobce chce kondezátory do svých lepších výrobků a pak se ideálně kvalitními součástkami chlubit, volí kondezátory japonské (vzpomeňte na nápisy na krabicích desek Gigabyte či Asus, případně třeba dražší zdroje Enermax).

Japonci se ale podle Digitimes v prvním kvartále roku 2011 rozhodli zdražovat. Oproti tomu Tchajwanci chtějí cenu držet, přinejmenším do Nového roku (čínského). Doufají přitom, že tak získají zakázky právě na úkor Japonců. Pak ale dost možná dojde ke zdražení také u tchajwanských kondenzátorů, protože ani oni nemohou obejít hlavní příčinu: vyšší ceny materiálů potřebných pro výrobu.

MMF24

Všichni budeme samozřejmě zvědavi, co zdražování kondenzátorů udělá s cenami nejen počítačových komponent, ale třeba i spotřební elektroniky. To ale podle všeho bude viditelné až tak za čtvrt roku a promluvit do toho mohou samozřejmě i aktuální měnové kurzy.

Zdroj: Digitimes