Hlavní navigace

Black Marble: podívejte se na největší noční fotografii Země

6. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeden z nejnovějších satelitů NASA zase přinesl úžasné obrázky. Suomi NPP už dříve přinesl snímky White Marble (celý severní pól), Blue Marble (západní polokoule) a teď přidává Black Marble – fotografii zachycující celou Zemi během noci.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Meteodružice se speciálními obrazovými senzory kroužila kolem planety 22 dní (9 v dubnu, 13 v říjnu). Během 312 obletů byl nafocen každý kousek pevniny, celkem 2,5 terabajtu surových dat. Z nich pak NASA a další partnerské organizace vytvořily několik modelů planety, videa i fotografie.

Všechny různé pohledy najdete na této stránce. V tuto chvíli je ale hodně přetížená. Zde pak najdete fotky planety v rozlišení až 1,5 gigapixelu. Nejpohodlnější je ale procházení interaktivní mapky, ve které se můžete posunovat a libovolně přibližovat na kterékoliv místo na Zemi. Detailně je vidět i Česko.

Earth at night
Noční Evropa, foto: NASA

Noční fotografie výborně ilustrují, kde se nachází život. Definují hranice přírodní i politické. Stačí se podívat na Korejský poloostrov, který je v jižní částí rozzářený, zatímco v KLDR je takřka ve tmě. Ve vyspělých zemích díky tomu najdete největší města a aglomerace. Přitom ne každé světlo je vyzařuje město. V centru Austrálie jsou to rozsáhlé požáry, které jsou vidět až z oběžné dráhy, na některých místech lze nalézt i rybářské lodě.

CS24

 

Suomi NPP je nejnovější meteo satelit, který slouží jednak k předpovědím počasí a jednak k odhadování dlouhodobých změn klimatu. Zařízení obsahuje řadu senzorů, které Zemi sledují ve viditelném i neviditelném spektru. Suomi obletí planetu 14× za den.