Hlavní navigace

Blackberry představilo svoji spásu. Dva smartphony s novým systémem

31. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V několika městech pořádal paralelně RIM konferenci, na které představil několik novinek a oznámil změny ve společnosti. Hlavním tahákem samozřejmě byly nové telefony s operačním systémem Blackberry 10, o kterých jsme již několikrát psali v souvislosti s uniknutými informacemi i obrázky.

Na začátku však CEO Thorten Heins oznámil velkou organizační změnu – Research in Motion přestává existovat a firma bude nadále označována pouze jako Blackberry. Stejně tak se mění grafika webů a označení na burzách (RIMM a RIM.TO je minulostí).

Blackberry předělalo i svůj obchod původně nazývaný Appworld. Nyní jej vede pod názvem Blackberry World a najdete v něm i ve webové podobě přehled aplikací, her, hudby a videa. Poslední dvě jmenované položky samozřejmě u nás nekoupíte. V současné době je k dispozici kolem 70 000 aplikací, které jsou kompatibilní s novými telefony s Blackberry 10. Nechybí aplikace velkých hráčů jako je Skype, WhatsApp, SoundHound, Amazon nebo Angry Birds. Zároveň Blackberry snížilo minimální cenu aplikací, čímž otevřelo nový prostor pro vývojáře, kteří se rozhodují mezi aplikacemi prodávanými zdarma a generující zisk pomocí reklamy a aplikacemi bez reklam.

Až budoucnost ukáže, co tyto změny pro umírající kanadskou firmu budou znamenat. Dlouhodobě se jí nedaří a již několikrát se mluvilo o zániku či velkém nákupu některou z velkých firem. Akcionáři nezareagovali pro Blackberry příliš příznivě, ihned po oznámení změn se akcie propadli o necelých 7 % na 16,60 USD.

Blackberry Z10

Kanaďani poslední měsíce a snad i roky naráželi na svůj starý koncept smartphonů. V době, kdy frčí pětipalcové placky s plně dotykovým ovládáním, nemohli uspět s byznysovými telefoneny s klávesnicí. Celkem logicky se tedy rozhodli pro vývoj moderního telefonu s dotykovým displejem bez hardwarové klávesnice. Pro urputné zastánce původních Blackberry nepředstavitelná změna, pro samotnou firmu jediná možná cesta.

Kanaďané zvolili displej o úhlopříčce 4,2“ s panelem IPS s příjemným rozlišením 768 × 1280 pixelů. Výsledná jemnost 356 PPI tedy znamená perfektně ostrý obraz bez viditelných obrazových bodů. Navíc se můžeme poučit z minulosti, kdy na svých smartphonech měl RIM jedny z nejlepších displejů mezi smartphony.

V moderním telefonu nemůže chybět vícejádrový procesor a nejinak tomu bude u Blackberry Z10. Sice s jistotou nemůžeme potvrdit přesný model, s největší pravděpodobností se však jedná o dvoujádro TI na frekvenci 1,5 GHz. Operační paměť má nečekanou kapacitu 2 GB a interní úložiště pro uživatelská data 16 GB. To je navíc možné rozšířit pomocí microSD karty.

Fotoaparát s rozlišením 8 Mpx je vybaven automatickým ostřením, umí natáčet full HD video a v tmavých místech si můžete přisvítit LED diodou. Fotoaplikace v novém systému je vybavena funkcemi jako je Tilt-Shift a Burst Shot pro rychlé série snímků. U té je navíc možné využít automatického výběru nejlepší fotografie. To již známé z nových Samsungů. Přední kamera, kterou bude možné využít pro videohovory v Blackberry Messengeru, má rozlišení 2 Mpx a video bude pořizovat v 720p.

Cena telefonu zatím není známá, firma oznámila pouze částku 169 kanadských dolarů pro tříletý kontraktv domovské zemi. Ani dostupnost není jistá. V Británii by mělo být Blackberry Z10 dostupné 31.1. a za několik týdnů v Kanadě. Zbytek světa včetně USA se však dočká až v polovině března.

Blackberry Z10
Blackberry Z10

 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10

Blackberry Q10

Pro konzervativnější uživatele, kteří se zamilovali do klasického konceptu telefonů Blackberry s kvalitní QWERTY klávesnicí je určen druhý představený model. Ten z velké části vychází z posledního nejvyššího modelu Bold 9900, z něhož si Q10 vzal nejeden designový prvek. Klávesnice, která svým rozložením zůstala stejná, se liší pouze rovnými řadami kláves. U většiny předchozích modelů byla klávesnice alespoň trochu zahnutá. Uvidíme, jak na tuto změnu budou reagovat zkušení uživatelů telefonů Blackberry. Líbit se bude tradiční kovový rámeček kolem celého těla telefonu i netradiční materiál na zádech. Ta nejsou tvořena pouhým plastovým krytem, ale zatím nespecifikovaným materiálem s přídavkem skla.

Velkou změnou, která by se tolik líbit nemusela, je chybějící dotykový trackpoint. Ten v posledních generacích telefonů nahradil oblíbenou kuličku a pro mnoho uživatelů to byl geniální ovládací prvek. S plně dotykovým displejem se však Blackberry rozhodlo pro odstranění všech funkčních tlačítek. Možná to je zbytečný kompromis, na Boldu 9900 jsme si mohli vyzkoušet, že kombinace dotykového displeje a trackpointu není vůbec špatná cesta.

Netradiční čtvercový displej s úhlopříčkou 3,1“ má rozlišení 720 × 720 bodů a svou jemností o 4 body na palec překoná i předchozí model Z10. Překvapivě zvolilo Blackberry Super AMOLED displej, který vyniká především černou barvou a vysokou saturací barev a ztrácí v jejich reálnosti.

KL24

Hardware se od Z10 moc neliší. Blackberry Q10 je poháněno dvoujádrem s frekvencí 1,5 GHz (Snapdragon S4 Plus) a operační pamětí s kapacitou 2 GB. Pro data je určena 16GB interní paměť a možnost rozšíření pomocí paměťové karty. Fotoaparát má rovněž rozlišení 8 Mpx s možností videa ve Full HD. Telefon umí Bluetooth 4.0, NFC i sítě LTE (což nás zatím nemusí zajímat). Na jeho dostupnost si budeme muset počkat až do dubna letošního roku.

Blackberry Q10 Blackberry Q10 Blackberry Q10 Blackberry Q10

Byl pro vás článek přínosný?