Hlavní navigace

BlackBerry rozhoduje o své budoucnosti. Musí najít partnera, nebo kupce

12. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kanadský výrobce mobilních zařízení sestavil speciální výbor, který má najít možnosti, jak zvýšit hodnotu firmy a jak rozšířit platformu BlackBerry 10. V komisi je i CEO společnosti Thorsten Heins, jejím předsedou se pak stal Timothy Dattels. Ten je už rok členem představenstva BlackBerry a jinak je také jeden z partnerů finanční skupiny TPG Capital, která investuje, zprostředkovává obchody a dostává jiné z krize.

BlackBerry na rozcestí. Firma hledá kupce, nebo partnera
BlackBerry na rozcestí. Firma hledá kupce, nebo partnera (foto: Blackberry)

V té se momentálně nachází i BlackBerry. Ostružiny letos kompletně změnily tvář, přišel nový systém i přístroje. Firmu ale trápí nedobré finanční výsledky. Stále se pohybuje na hraně černých a červených čísel, v posledním kvartálu společnost skončila s čistou ztrátou 84 milionů dolarů. Prodejem zařízení to není. Firmě meziročně stouply tržby a také marže se v posledním čtvrtletí držela na výborných 34 %. Zvyšují se však provozní náklady. V očích investorů pak není dobré, že BlackBerry ztrácí tržní podíl na úkor Androidu, iOS nebo Windows Phonu.

Komise proto zvažuje, jak opětovně nastartovat úspěšné časy. Možností je několik. BlackBerry by se mohlo spojit s jinou společností podobně jako kdysi Sony a Ericsson. Pomoci by mohli strategičtí partneři a aliance. Možností je i kompletní prodej firmy. Komise však bude zvažovat i další alternativy.

 

KL24

Zatím je jen jisté, že chce BlackBerry zefektivnit provoz, tedy seškrtat zbytečné náklady, dále rozšiřovat BlackBerry 10 a také komunikační službu BlackBerry Messenger, která už brzy poběží kromě domácí platformy i na Androidu a iOS.

Zdroj: BlackBerry

Byl pro vás článek přínosný?