Hlavní navigace

BlackBerry se ocitlo v provozní ztrátě ve výši 4,4 miliardy dolarů

20. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kanadská firma BlackBerry oznámila finanční výsledky za třetí čtvrtletí fiskálního roku 2014. A není to pěkný pohled. Uvedené čtvrtletí pro Kanaďany skončilo 30. listopadu. Celkové příjmy se oproti předchozímu čtvrtletí propadly z 1,6 na 1,2 miliardy dolarů. Tedy o 24 %. Meziročně ale pokles dosáhl hodnoty 56 %. Ve stejném čtvrtletí před rokem firma ještě vydělala 2,7 miliardy. Kdyby vás konkrétně zajímalo, kde si společnost zajistila příjem, byl to:

  • z 53 % prodej služeb,
  • ze 40 % prodej hardwaru,
  • ze 7 % prodej softwaru, případně dalších položek.

Velkou část peněz firma získala prodejem telefonů. Ve druhém čtvrtletí na trhu vydělávala na 3,7 milionu smartphonů. Ve třetím to ale bylo jen 1,9 milionu. Celkově koncovým zákazníkům přitom dodala 4,3 milionu smarphonů. Rozuzlení vás posadí na zadek: z toho 3,2 milionu byly staré přístroje s operačním systémem BlackBerry 7. Po nových zařízeních je minimální poptávka. Dvě zařízení s BlackBerry 10 byla uvedena v lednu, další dvě pak v průběhu roku. Systém je netradiční, ale zákazníci o něj zájem neprojevili.

Tip: BlackBerry chtělo koupit i Lenovo. BB ale nakonec získá investici a nové vedení

Zpět k financím. Firma se ocitla v provozní ztrátě ve výši 4,4 miliardy dolarů. 40 milionů nově registrovaných uživatelů jejího komunikátoru, který se rozšířil na platformy iOS a Android, BlackBerry nepomůže. Momentálně prochází restrukturalizací a do hry vstoupí nový ředitel. Z obchodu s Fairfaxem sice sešlo, ale na obzoru je nový strategický partner.

 

Foxconn si na triko vezme návrh hardwaru pro nový telefon. O softwarovou stránku se postará BlackBerry. Zařízení bude uvedeno v dubnu, bude ho pohánět stávající systém BlackBerry 10 a bude pouze pro mobilní sítě třetí generace. Ale pozor, společnost bude hledat štěstí především v rozvíjecích se trzích, např. v Indonésii neb Mexiku. Pro vyspělé trhy si bude sama produkovat high-endové telefony.

MMF24

Blackberry Z10Blackberry Z10

via Neowin