Hlavní navigace

Blackberry Z10: Jak se povedlo kříšení ostružiny? (recenze)

28. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konstrukce, design

Když na konci ledna uspořádal RIM tiskovou konferenci, považovali jsme to za poslední šanci pro Kanaďany. Ti se rozhodli Research in Motion pohřbít a celou firmu přejmenovat na Blackberry. Zároveň s tím přišli s novým systémem a dvojicí smartphonů. Do značné míry ocenili změny i akcionáři, od loňského října se cena akcií zdvojnásobila na hodnotu kolem 15 USD.

Kromě modelu Q10, který zachovává v rámci možností koncept dřívějších komunikátorů Blackberry, byl představen celodotykový smartphone Z10, jenž se konstrukcí vyrovnal dnešním telefonům. Placka s úhlopříčkou displeje 4,2“ má Blackberry přiblížit běžným uživatelům a vzkřísit firmu.

Konstrukce a design

Od Blackberry nikdo nečekal žádné šílené kreace, které by měly za úkol zaujmout i mladší uživatele. Dočkali jsme se tradičního tvaru, který svým půdorysem i některými prvky připomíná třeba HTC One. Telefon je k dostání ve dvou barvách – černé a bílé, vývojáři navíc mají k dispozici červenou variantu. Bílá varianta asi pro většinu uživatelů bude působit elegantněji. Výrobce se nechytil trendu unibody a do telefonu se tedy bez problému dostanete a vyměníte jak baterku, tak microSIM kartu a microSD kartu. Pokud sejmete zadní kryt, můžete si prohlédnout také kontakty pro NFC anténu.

Blackberry Z10
Blackberry Z10

Blackberry Z10 Blackberry Z10

Na přední straně nenajdete žádná tlačítka, systém Blackberry 10 je zkrátka nepotřebuje. Je postavený kompletně na dotykovém ovládání. Místo toho byl displej rozšířen o aktivní plošky, které se skrývají pod prodlouženým ochranným sklem displeje. Na všech čtyřech stranách tedy není dotykový jen viditelný displej, ale i rámeček kolem něj. Proč tomu tak je, se dočtete v kapitole o novém prostředí.

Blackberry Z10
Blackberry Z10

Ač má displej úhlopříčku 4,2“, celý telefon vypadá o něco větší. Můžou za to především zmíněné dotykové plochy kolem displeje, ale i poměrně vysoké části nad a pod displejem. Pokud porovnáte třeba iPhone 5, který nemá o moc větší displej (4“), vypadá vedle Z10 jako prcek. Tomu také napomáhá tloušťka telefonu, která nepatří k těm nejmenším. Nad displejem najdete klasickou výbavu senzorů, přední fotoaparát a nechybí ani notifikační LED dioda. Sláva!

Blackberry Z10 Blackberry Z10

Na horní hraně najdete tlačítko pro zapnutí/vypnutí displeje, které výrobce umístil doprostřed a také 3,5mm audio konektor pro připojení sluchátek. Doporučujeme použít svoje vlastní, ta přibalená poslouží maximálně jako hands-free.

Blackberry Z10
Blackberry Z10

Na pravém boku naleznete kromě dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti ještě prostřední, které ve výchozím stavu slouží pro aktivaci hlasového ovládání. To je, stejně jako v iOS, použitelné pouze s dobrou angličtinou.

Blackberry Z10
Blackberry Z10

MicroUSB a microHDMI konektory jsou bohužel umístěny na levém boku. Když už od tohoto nešvaru upustilo i HTC, rozhodlo se nás potrápit Blackberry. Boční strany nejsou pro konektory ideálním místem.

Zadní kryt je vyroben z měkkého plastu, který můžu přirovnat třeba k extrémně pružnému krytu Samsungu Galaxy S II. Na rozdíl od něj je však navíc opatřen gumovým povrchem s jemnou strukturou, který zabrání klouzání v ruce, zpříjemní držení a nebudou na něm vidět otisky a nečistoty. Při lehkém zmáčknutí na zadní kryt vydává telefon zřetelné skřípání. Neskřípe však samotný kryt, ale baterka, která se pohybuje ve své šachtě. Vyřeší to její podložení. Podle stížností uživatelů to není vada našeho testovaného kusu, ale problém více zařízení.

Blackberry Z10
Blackberry Z10

Celkově se jedná o seriózní zařízení s velice masivní konstrukcí. Tlačítka jsou hliníková a dobrý dojem pak dotváří pogumování krytu. Jedinou výtkou tak je zmíněné vrzání akumulátoru.

 

Displej, hardware, výdrž

Displej

Prozatím nejlepším displejem, který Blackberry ve svých komunikátorech použilo, byl ten z Boldu 9900. Na poměrně malé úhlopříčce 2,8“ měl rozlišení 640 × 480, navíc s panelem IPS. Doba však pokročila a vyžadována je ještě vyšší jemnost displeje. Proto Blackberry použilo IPS panel s rozlišením 768 × 1280. Ve výsledku to znamená 355 PPI, což je ještě víc, než u posledních iPhonů. Pokud si však oba stroje položíte vedle sebe, rozdíly v jemnosti takřka neuvidíte – lidské oko končí s rozlišovací schopností kolem 300 PPI. Díky kvalitnímu panelu umí Z10 zobrazit reálné barvy a i pozorovací úhly jsou vynikající. Snad jen rozdílné krycí sklo odlišuje bezchybné pozorovací úhly od iPhonu 5.

Blackberry Z10
Blackberry Z10

Trochu mě zklamal maximální jas, který není tak vysoký jako bývá zvykem třeba u telefonů s AMOLED displeji. I kvůli tomu není displej Z10 tak čitelný jako je tomu v případě HTC One, nebo jablečného telefonu.

Neodvážím se hodnotit úhlopříčku displeje – použitelný rozměr u mě skončil na hodnotě 3,8“ u Nokie N9 nebo Lumie 800. Diagonální rozměr 4,2“ navíc protáhnou silnější okraje kolem displeje a tak bude k ovládání třeba nějaké to přechytávání. Avšak když se prodávají pětipalcová pádla, 4,2“ u Blackberry pro většinu zájemců nebude překážkou.

Hardware

Blackberry Z10 se prodává ve dvou variantách, které se liší podle regionů a tamního pokrytí sítěmi čtvrté generace. Protože u nás LTE reálně nehrozí ještě pár následujících let, je do Česka distribuována varianta STL-100-1, která končí na HSPA+. Kromě podporovaných sítí se však liší především použitým procesorem. Tu naši pohání procesor od TI, konkrétně model OMAP 4470. Obsahuje dvoujádro Cortex-A9 s frekvencí 1,5 GHz a grafické jádro PowerVR SGX544. Varianta s LTE, popř. CDMA verze pro americký Verizon jsou vybavené Snapdragonem S4 od Qualcommu. Ten běží na stejné frekvenci a doplňuje jej GPU Adreno 225.

Blackberry Z10
Blackberry Z10

Podle testů je verze STL-100-1 s OMAPem o něco pomalejší. Srovnání probíhá především pomocí benchmarku Geekbench, který je zatím jediným testovacím nástrojem. Ve výsledku jsme naměřili o nějakých 400 bodů méně, než kolegové, kteří mají k dispozici verzi s Qualcommem. Pro koncové uživatele by to snad nemělo znamenat nic zásadního. Prostředí běhá na obou variantách stejně a na žádné omezení v aplikacích jsem zatím nenarazil. Otázkou je, jak se s tím poperou vývojáři a zda nakonec přeci jen některé aplikace nebudou dostupné pouze pro STL-100-2.

 

Výdrží nevyčnívá

V Blackberry Z10 najdete akumulátor označený jako LS1 s kapacitou 1800 mAh (6,8 Wh). V době testování jsem používal telefon poměrně intenzivně, včetně synchronizace dvou mailových účtů, poslouchání hudby (minimálně hodinu denně) či kontrolování tweetů. Na pozadí běžela aplikace IM+ s připojeným Google Talkem. V tomto stavu mělo Blackberry co dělat, aby do večera vydrželo – po nějakých dvanácti hodinách bylo třeba začít šetřit.

Bohužel pro náš testovací kus s procesorem od TI, který distribuuje T-Mobile, zatím nebyla v průběhu testování dostupná aktualizace 10.1, která podle ohlasů zásadně zvyšuje výdrž na baterii. V tomto stavu se totiž jedná o průměr a ve srovnání s iPhonem 5 je výdrž na jedno nabití zhruba poloviční. Problémem je navíc vybíjení v uspaném režimu. Pokud jsem jej přes noc nepřipojil k napájení, z akumulátoru zmizelo cca 15 %. To nezvládne ani sebežravější Android. Doufejme tedy, že updaty budou brzy k dispozici a Blackberry Z10 po nich zvládne pohodový den bez většího šetření.

Fotoaparát, tarify BIS a BES

Fotoaparát

Snímač s rozlišením 8 Mpx patří k dnešnímu standardu, který můžete ve smartphonech najít. Umí natáčet video ve Full HD rozlišení při 30 FPS a na běžné momentky bohatě stačí. V dobrých světelných podmínkách nemá problém s ostrostí ani šumem. Jen mu chybí dynamický rozsah, což se projevuje třeba při focení krajin. Obloha je zde potom bez výraznější kresby.

Blackberry Z10
Blackberry Z10

Jako u drtivé většiny smartphonů – pokud pomineme Nokii 808 PureView - jen nepatrně horší podmínky znamenají kvůli miniaturnímu snímači zašuměné fotky. Fotit můžete jak stiskem na displej – tím zároveň označíte místo ostření, tak pomocí tlačítka pro regulaci hlasitosti. To lze využít jako hardwarovou spoušť.

Blackberry Z10 ukázkové foto (zdroj: gsmarena.com)
Blackberry Z10 ukázkové foto (zdroj: gsmarena.com)

Blackberry Z10 ukázkové foto (zdroj: gsmarena.com) Blackberry Z10 ukázkové foto (zdroj: gsmarena.com) Blackberry Z10 ukázkové foto (zdroj: gsmarena.com)

Hezkou funkcí je TimeShift, která pořídí sérií snímku, z níž můžete vybrat ten nejpovedenější. Pokud navíc telefon detekuje na fotografii obličej, můžete vyměnit pouze ten – třeba pokud focená osoba mrkne.

Zklamáním je nastavení foťáku, v němž upravíte pouze poměr stran, vypnete či zapnete blesk, popř. vypnete stabilizaci. V rozšířeném nastavení najdete už jen cíl, kam se mají fotky ukládat (karta, interní paměť) a zda se mají zaznamenávat geo souřadnice. Alespoň že editor v sobě má nějaké funkce na vylepšování fotografií, popř. použití některého ze známých „insta“ filtrů.

Blackberry 10
Blackberry 10

Je potřeba BIS/BES?

Specialitou komunikátorů od RIM byly speciální datové tarify, které bylo třeba u konkrétních operátorů zřídit. I přesto, že BIS ani u jednoho z našich operátorů nefungovalo tak, jako v zahraničí, vždy s sebou neslo velké výhody. Tou hlavní byly takřka neomezené datové přenosy. Surfování, chatování a mailování teklo přes APN Blackberry a nebylo třeba hlídat FUP. Operátoři maximálně zpoplatňovali náročnější aplikace jako streamování videa. To stejné bylo možné využívat kdekoliv na světě, nebylo třeba zřizovat naše specifické roamingové tarify. V neposlední řadě musíme zmínit i bezpečnost, kterou BIS řešila 256-bitovým šifrováním veškeré komunikace.

 

Protože se však Blackberry rozhodlo pro cílení na běžné uživatele, BIS s příchodem operačního systému Blackberry 10 končí. S novou Z10 se tedy nebude nutné aktivovat nějaký speciální datový tarif a bude stačit úplně běžný, který lze používat s dalšími telefony. Pro uživatele, kteří kouzlo BIS nikdy nepoznali, se nic nemění. V případě těch, co s Blackberry OS 7 využívali výhod, jako jsou push emaily nebo neomezená data, je to poměrně zklamání.

Nadšené nebudou ani menší firmy, které neinvestovali do vlastní infrastruktury BES, ale zaměstnanci využívali běžné BIS. Pro větší společnosti, které se rozhodnou pro používání Blackberry, je jedinou možností zakoupení BES10 (Blackberry Enterprise Service 10), která přinese stejné výhody, jako tomu bylo doposud s BIS.

Filozofie systému Blackberry 10

Zbrusu nový systém

Telefon sám o sobě není nikterak zajímavý, jedná se jen o další placku, která nevyčnívá ani nejvyšším rozlišením displeje, nejvýkonnějším procesorem nebo vestavěnou fontánkou. O to větší zájem pak budí systém Blackberry 10, který je následovníkem úspěšného Blackberry OS 7. Jak už bylo zmíněno, na telefonu nenajdete žádná tlačítka, vše je ovládáno pomocí gest, popř. virtuálních tlačítek. Filozofie systému připomíná jakýsi hybrid mezi systémem z Playbooku (ze kterého vychází), Meegem ve verzi Harmattan z Nokie N9 a Androidu. Z prvního si BB 10 vzal vzhled, z Meega dotykové ovládání a z Androidu si vývojáři vypůjčili některé vlastnosti, jako je třeba integrování aplikací do systému.

Celý koncept v Blackberry pojmenovali Flow, u Nokie s Meegem to bylo Swipe, v zásadě se však jedná o velmi podobný koncept. Jak se můžete přesvědčit na videu níže, v systému si v zásadě vystačíte se čtveřicí základních ovládacích gest. Nejméně obvyklé je minimalizování aplikace – provádí se táhnutím prstu ze spodního rámečku směrem nahoru po displeji. Naopak pokud to stejné gesto zopakujete od horního okraje, na domovské obrazovce stáhnete lištu, která se funkcemi neliší od té androidí. Je možné zde vypnout bezdrátové sítě, zamknout otáčení displeje, přepínat režimy nebo přejít do nastavení systému. V aplikacích pak stejné gesto otevře lištu s podrobnějším nastavením – podobně jako ve Windows 8/RT.

Blackberry 10
Blackberry 10

Speciální gesto Peek vás přesune do nabídky Blackberry Hub, kde jsou sdruženy všechny notifikace, přijaté zprávy či zmeškané hovory. Funguje kdekoliv v systému a jedná se o pohyb prstem od spodního okraje, na který navážete šoupnutím doprava.

Blackberry 10
Blackberry 10

Místo hardwarového tlačítka Zpět pak slouží šoupání vpravo – to však nefunguje vždy. Často je v aplikacích i v samotném systému zobrazeno tlačítko zpět ve spodní liště.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Základní gesta jdou různě kombinovat. Pokud na domovské obrazovce táhnete prstem směrem od spodního okraje (gesto pro minimalizaci), pracovní plocha se zmenší a u levého okraje se zobrazí všechny notifikace.

Chytrá klávesnice

Povedenou novinkou je virtuální klávesnice, která je nedílnou součásti mobilních systémů. Každý den ji používáme k zadávání adresy do prohlížeče, psaní zpráv, či zapisování poznámek. Žádný ze současných systémů nepřinesl žádnou převratnou inovaci a většina uživatelů datluje každé písmenko starým způsobem. S Blackberry 10 tomu však může být jinak.

Pokud si vzpomenete na klávesnici T9, která skládala slova pomocí slovníku ze zadaných písmen, klávesnice v BB10 je taková T9 o několik levelů dál. Taktéž využívá slovník, avšak slova dokáže napovídat jak z kontextu, tak pomocí prvních zadaných písmen. Stačí tedy napsat třeba jen první 2-3 písmena a systém se bude snažit odhadnout, co chcete napsat. Navrhované slovo se vždy objeví nad písmenem, kterým byste měli pokračovat. Český slovník trochu naráží na složitost češtiny, avšak i přesto funguje velmi dobře. Minimálně třetinu slov odhadne systém dobře a nemusíte je tak psát celé.

Blackberry 10
Blackberry 10

Kromě toho můžete klávesnici ovládat pomocí dalších gest. Šoupnete-li jedním prstem po klávesnici vlevo, odmaže se poslední slovo, dvěma prsty dvě slova, třemi pak tři slova. Klávesnici můžete schovat podržením mezerníku nebo posunutím dvou prstů k dolnímu okraji. Posunete-li jeden prst po klávesnici dolů, přepnete z QWERTY na numerickou klávesnici a naopak.

Pracovní prostředí

Na zamykací obrazovce najdete prakticky stejné informace jako u dalších platforem. Kromě nutného času a data jsou to notifikace, informace o signálu či připojené Wi-Fi. Do spodního pravého rohu pak výrobce umístil tlačítko pro rychlý přechod do foto aplikace. Pro rychlé momentky ideální.

Když telefon odemknete posunutím uzamčené obrazovky směrem nahoru, dostanete se na jednu z domovských obrazovek. Ty se totiž mění podle toho, zda na pozadí běží některá z aplikací, nebo nikoliv. Ve výchozím stavu je jako výchozí obrazovka brána matice ikon – tak jako v iOS. V případě, že je ale nějaká aplikace spuštěná, je za domovskou obrazovkou považovaná plocha multitaskingu.

Blackberry 10Blackberry 10

Systém podporuje multitasking, při kterém aplikace na pozadí opravdu běží. Nejsou tedy uspávány tak jako ve Windows Phone. Na ploše multitaskingu jsou zobrazeny čtyři aplikace, nejedná se však vždy o živé náhledy. Mohou se minimalizovat do tzv. active frames, které zobrazují nejdůležitější informace z dané aplikace. V případě kalendáře to může být třeba nebližší událost, správce souborů zobrazuje dostupnou kapacitu interní paměti.

Problémem však je omezení multitaskingu. Pokud jste zvyklí, že v iOS najdete desítky aplikací, které byly spuštěny před pár dny, v Blackberry 10 budete nemile překvapeni. Zde totiž může běžet pouze osm aplikací. V případě, že jich spustíte víc, ta první se prostě ukončí – ať už je to cokoliv. Systému například nevadí, že je to Dropbox, který zrovna na pozadí uploaduje soubory. Doufejme, že to vývojáři v následujících aktualizacích vyřeší.

 

Blackberry Word; jak převést aplikace z Androidu

Aplikací je stále málo

Při představení nových telefonů se Blackberry chlubilo, že budou při startu k dispozici desítky tisíc aplikací, včetně velkých jmen. To je však pravda jen na půl. V obchodě Blackberry World, na který byl App World přejmenován opravdu najdete velké množství aplikací. Bohužel zde není situace taková jako v případě iOS nebo Androidu. Mnoho známých jmen chybí, a pokud najdete alternativu, často je nepříjemně drahá. Trend z App Store, kde drtivá většina placených aplikací stojí 0,99 USD se sem úplně nepřenesl a často tak narazíte na aplikace, za které vývojáři chtějí 2-4 dolary. Bohužel zde nejsou ani zkušební doby jako na Windows Phone. Chybí třeba Viber, Instagram a ani Skype zde zatím nenajdete. Na Blackberry Z10 by měl přijít do měsíce.

Nejvíc v Z10 chybí mapy. Ty, které jsou přeinstalované, bohužel se svými mapovými podklady končí v Rakousku a Česko pro ně neexistuje. Musíte tedy použít některou z placených alternativ, nebo využít mapy z Androidu.

Blackberry 10
Blackberry 10

Ostružinový Android

Blackberry má specifickou vlastnost, kterou jiný systém nenabídne. Umí totiž spustit druhý operační systém ve vlastním sandboxu – v tomto případě Android. Blackberry tuto schopnost nazvalo jako Android Player a díky tomu je možné na Z10 spouštět aplikace původně napsané pro platformu Googlu. Je hned několik možností, jak je do zařízení dostat.

Tou nejsnadnější cestou je instalace z Blackberry World – to je možné v případě, že ji vývojář upravil pro platformu Blackberry. Androidí aplikace zde najdete mezi těmi nativními a bohužel nejsou nijak oddělené. Většinou je možné je odlišit podle typických ovládacích prvků na screenchotech. Rozhodně by sekce portovaných aplikací z Androidu ve virtuálním obchodě neuškodila.

Blackberry 10
Blackberry 10

Druhou možností je hledání překonvertovaných aplikací z výchozích instalačních balíčku Androidu APK do balíků pro Blackberry – BAR. Ty lze následně nainstalovat do Z10 (či Q10 a Playbooku) pomocí jednoduché aplikace, která se připojí k telefonu přepnutému do režimu vývoje. Stahovat ji můžete z oficiálních stránek DDPB.

Blackberry 10Blackberry 10

Pokud danou aplikaci jako balíček BAR nenajdete, nezbývá vám nic jiného, než konvertovat z APK svépomocí. Naštěstí je to otázka chvilky, protože za vás vše udělá chytrý web APK2BAR. Sem stačí nahrát instalační soubor z Androidu, který je překonvertován a podepsán a následně nabídnut ke stáhnutí již jako soubor BAR. Pokud nevygooglíte instalační APK, snadno jej získáte z libovolného zařízení s Androidem třeba pomocí Astro File Manageru.

Nečekejte však, že budou fungovat všechny aplikace, které si nekonvertuje. Z vlastních zkušeností bych tipoval úspěšnost na nějakých 20 %. I když aplikaci úspěšně nainstalujete, v mnoha případech nejde spustit vůbec, nebo se jí nelibí nekompatibilní zařízení, popř. vykazuje jiné chyby. To je případ i aplikace iVysílání, která jde sice na Z10 spustit a vyhledat pořad pro přehrání, avšak streamování vždy skončí chybovou hláškou. Mezi vyzkoušené, které doporučuji nainstalovat patří Google Maps, Mapy.cz, Instagram, Flipboard, Google Překladač, Soundclound, Path či Pinterest.

 

Instalování aplikací z Androidu je tedy možné, avšak jedná se spíše o možnost pro pokročilé uživatele a technické hračičky. Běžný uživatel, který má Blackberry pro práci si určitě nebude konvertovat internetové bankovnictví z APK a následně jej instalovat z počítače. Nezbývá tedy nic jiného než čekání. Snad se nabídka aplikací bude postupně rozrůstat a nakonec se přiblíží současným platformám, i když to bude mít opravdu těžké.

Funkce systému, verdikt

Funkce Blackberry 10

Jednotlivé funkce a vlastnosti systému asi nemá smysl podrobněji rozepisovat. V drtivé většině nabízí podobné možnosti jako jiné platformy. Proto zvolím spíše cestu screenshotů s kratšími popisky.

Nastavení systému:

 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 

Seznam kontaktů je sloučený a obsahuje i followings z Twitteru:

Blackberry 10
Blackberry 10

Po Windows Phone je prohlížeč v Blackberry 10 dalším s adresním řádkem ve spodní části:

Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 

V systému najdete i předinstalovanou aplikaci Dropboxu:

Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10

Vestavěná aplikace používá jako zdroj AccuWeather.com :

Blackberry 10
Blackberry 10

Verdikt

Blackberry Z10 se určitě povedl po stránce hardwaru. Konstrukce je pevná, pogumovaná záda působí příjemným dojmem a jediným zádrhelem je občasné povrzávání baterky. Chloubou je samozřejmě displej, který díky vysokému rozlišení nabízí vyšší jemnost než Retina u iPhonu. Zaujme i pozorovacími úhly. Zklamáním je výdrž na jedno nabití, které by však měla vyřešit následující aktualizace.

Velkou neznámou byl zbrusu nový operační systém, který kombinuje prvky hned z několika současných. Ovládání pomocí dotykových gest bez využití tlačítek se určitě povedlo. Ač bude zvykání většině uživatelů chvíli trvat, ovládání je nakonec velmi pohodlné. Velkým plusem je klávesnice, která napovídá celá slova a může ušetřit mnoho stisknutých kláves.

Největší slabinou celé platformy je počet dostupných aplikací. Ty velké oficiálně stále chybí. Pokud si je chcete nainstalovat, musíte se spolehnout na konvertování z Androidu. Portované aplikace ze systému od Googlu najdete i v oficiálním obchodě Blackberry World, nicméně od těch nativních nejsou nijak odlišené a tak budete často mazat.

Celkově je zatím Blackberry Z10 zařízením pro dobrodruhy, popř. korporace, které spoléhají na zakoupené řešení BES10. Díky tomu totiž Blackberry stále nabízí jedno z nejlepších firemních řešení – a to především v případě perfektního zabezpečení.

Parametry
Cena 14 900 Kč včetně DPH
Zapůjčil T-Mobile a.s.
Blackberry Z10 (STL-100-1)
SoC TI OMAP 4470
CPU ARM Cortex-A9 (2× 1,5 GHZ)
displej 4,2" (768 × 1280)
interní paměť 16 GB (+64 GB microSD)
RAM 2 GB
konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, BT 4.0, NFC
konektory microUSB, microHDMI, 3,5mm audio
fotoaparát 8 Mpx, AF, LED, Full HD video
rozměry 130 × 65,6 × 9 mm
hmotnost 137,5 g

 

 

KL24

Kompletní galerie

Kompletní galerie

Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 Blackberry Z10 

Blackberry 10

Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10 Blackberry 10

Byl pro vás článek přínosný?