Hlavní navigace

Bledá budoucnost GDDR5: vycouvá Samsung z jejich výroby?

25. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hned na začátku je třeba zdůraznit, že s následující zprávou přišel server SemiAccurate, který, jak už jeho název naznačuje, často střílí od boku a ne vždy jeho predikce vyjdou. Sám Charlie Demerjian zřetelně hovoří o zprávě jakožto o povídačce. Pokud je na ní ale jen něco pravdy, zejména pro Nvidii a AMD to může předznamenávat nepříjemnou situaci.

Samsung společně se svým korejským rivalem Hynixem drží velkou část trhu pamětí GDDR5, které používají grafické akcelerátory od relativně levných po ty nejdražší. V uplynulých měsících a letech navíc z tohoto segmentu odpadli minimálně dva konkurenti – GDDR5 vyráběla Qimonda, která zkrachovala v roce 2009, i Elpida, která zkrachovala letos. Navzdory tomu Charlie Demerjian tvrdí, že by Samsung z výroby GDDR5 a tohoto druhu pamětí obecně mohl vycouvat.

Důvodem má být nízká ziskovost těchto produktů a také obava, že prodeje samostatných grafických karet budou stále více nahlodávat procesory s integrovaným grafickým akcelerátorem. (Data za rok 2011 to zatím zcela jednoznačně nereflektují, náznak začínajícího trendu tam ale nalézt můžeme.) Tím pádem se může stát, že najednou bude poptáván daleko nižší objem grafických pamětí.

Jak se výrobci poperou o nižší poptávané množství, cena dále klesne, už tak nízké zisky se ještě ztenčí a osud GDDR5 bude nahnutý. Možná ne natolik, aby Samsung v dohledné době pověsil jejich výrobu úplně na hřebík („malosériová“ výroba se nicméně do portfolia Samsungu příliš nehodí). Ale třeba tak, že omezí investice do vývoje technologie, když hrozí, že se vinou klesajících objemů výroby nevrátí.

Grafické karty budoucnosti by tak mohly být ještě více limitované propustností pamětí, než jsou ty současné. Ať už proto, že vývoj GDDR ustrne, nebo že je Samsung přestane vyrábět, jejich ceny rázem vyletí nahoru a nadále je budou dodávat menší, specializovaní výrobci.

Výše popsaný scénář je samozřejmě především „co by, kdyby“ a celá hypotéza má jednu zásadní díru: integrované grafické akcelerátory ukrajují podíl především levným grafickým kartám, které se vyrábí a prodávají ve velkých objemech, ale jsou nejčastěji osazeny obyčejnými paměťovými čipy (tj. v současné době DDR3). Střední a vyšší třída pro hráče bezprostředně ohroženy nejsou (i když je otázka, jak dlouho), kromě toho rychlé paměti zužitkují také akcelerátory pro výpočetní nasazení a například Xbox 360 má 512 MB paměti typu GDDR3 sdílené mezi procesor a GPU.

MMF24

Poznámky, které v novince nenašly využití:
– Kromě Samsungu a Hynixu se mi nepodařilo dohledat další výrobce, kteří by GDDR5 nabízeli. Tchajwanský Winbond tvrdí, že je vyvíjí.
– O GDDR6 zatím neexistuje jediná seriózní zmínka, nebo o ní minimálně Google neví; Samsung nicméně hovořil o bezejmenném nástupci GDDR5 v roce 2009, tehdy byl jeho příchod plánován na rok 2013. Nakonec se možná nástupcem stane HMC od Micronu?

Zdroj: SemiAccurate