Hlavní navigace

Bleskurychlý boot s Phoenix UEFI

27. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Většina z vás zřejmě již někdy slyšela zkratku EFI (Extensible Firmware Interface). EFI v budoucnu nahradí BIOS v roli nejzákladnějšího software počítače, který spouští operačního systém a poskytuje možnosti nastavení systému hlavně overclockerům. Máme ale důvod na EFI přecházet? Co přináší nového? Jedna věc, kterou ocení i zcela obyčejní uživatelé, je zkrácená doba bootování.

CS24

Společnost Phoenix Technologies na Intel Developer Foru předváděla, jak rychle bootuje její implementace UEFI (Unified EFI), kterému říká „Instant Boot BIOS“. Operační systém se začne načítat již necelou sekundu po stisknutí tlačítka napájení. Přičtěte k tomu svižné bootování Windows 7 a výsledkem jsou velmi pěkné časy od zapnutí do stavu použitelnosti. Upravený notebook Dell Adamo se na pracovní plochu prokousal za přibližně dvacet sekund, Lenovo ThinkPad T400 s rychlým SSD to zvládl za třináct.

Přesvědčit se můžete na videu, které naleznete na serveru Engadget. Komentuje jej zástupce Phoenixu, bohužel ale nevysvětluje, jak je možné za dobu kratší než jedna sekunda stisknout Delete či F2, pokud máte zrovna namířeno do nastavovací utility.

Autor článku