Hlavní navigace

Blíží se návrat procesorů VIA? Na webu už jsou benchmarky nových čtyřjader

7. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už uběhla hodně dlouhá doba, co se nám zde objevila zpráva, že společnost VIA – téměř zapomínaný třetí výrobce procesorů architektury x86 – chystá opět nové CPU, a to zřejmě i s novou, vylepšenou architekturou. Zvěsti poté zase utichly a asi nejen mě napadlo, zda projekt nakonec nebyl opuštěn. Nakonec to ale vypadá, že nové čipy VIA, údajně pracovně označené CN-R, jsou přece jen na cestě. V posledních týdnech se totiž objevují známky, že je v Centaur Technology procesorový program stále živý.

Nový čip dceřiné firmy patřící pod VIA o sobě nechal vědět hned dvakrát, a to výsledky benchmarků. Ty se objevily v databázi diagnostického programu Sandra od SiSoftware nejprve v první polovině června (júna) a poté opět začátkem měsíce aktuálního. Procesor zde figuruje pod popisem „VIA QuadCore @2000MHz (4C 2GHz, 2MB L2)“, čili pokud někde nedošlo k chybě detekce, jedná se o čtyřjádro (podle dřívějších informací monolitické a vyrobené na 28 nm) běžící na kulatém taktu 2 GHz. Sluší se hned dodat, že o tuto novinku se nepodělil nikdo jiný, než náš čtenář Tralalák, který aktivity firmy VIA spolehlivě monitoruje na našem fóru.

Současné VIA QuadCore je složené z čipů Nano X2, VIA ale údajně chystá nové nativní čtyřjádro

Testovaný procesor by skutečně měl být zcela novým křemíkem. Existující VIA QuadCore totiž běhají na frekvencích značně nižších než jsou 2 GHz. Novinka se ale odlišuje také velikostí L2 cache, která podle Sandry činí 2 MB. Původní čtyřjádro (vzniklé slepením dvou dvoujádrových čipů) má celkovou L2 cache 4 MB, ovšem rozdělenou na 1MB díly vždy příslušné k jednomu jádru. Jinak by ale u CN-R měla být zachována koncepce se sběrnicí V4 Bus, kdy jsou GPU a paměťový řadič integrované v čipsetu. Nové nativní čtyřjádro je totiž kompatibilní s čipovou sadou VX11H, kterou mohou používat již v současnosti dostupné procesory.

 

VIA QuadCore @2000MHz (4C 2GHz, 2MB L2) v databázi SiSoftware Sandra
Benchmark Výsledek Platforma
Processor Arithmetic 20,0 GOPS Windows 7 x64
Processor Multi-Media 50,2 Mpix/s Windows 7 x64
Processor Multi-Core Efficiency 3,1 GB/s Windows 7 x64
Processor Cryptography (High Security) 1,5 GB/s Windows 7 x64
Processor Power Management Efficiency (ALU) 2,9 GIPS Windows 7 x64
Processor Financial Analysis (High/Double Precision) 3,0 kOPTS Windows 7 x64
Processor Arithmetic 17,0 GOPS Windows XP 32bit
Processor Multi-Media 42,2 Mpix/s Windows XP 32bit
Processor Cryptography (High Security) 1,4 GB/s Windows XP 32bit

 

Co se benchmarků samých týká, je jich jen omezené množství. Ve výsledcích, které vidíte v tabulce, dopadá nové čtyřjádro tu lépe, tu hůře než architektura Jaguar od AMD. Mohou však být ovlivněny nezralostí platformy, BIOSu či ovladačů, případně i jinými faktory, takže závěry zatím nečiňme. Ovšem, pro úspěch čipu bude nejspíše stěžejní jeho efektivita ve srovnání s konkurencí, a nikoliv už to, na jak velký absolutní výkon to dotáhne. Jenže na jakém TDP mají nová QuadCore běhat, zatím nevíme.

 

Teaser na webu Centaur Technology
Teaser na webu Centaur Technology

Kromě benchmarků máme ještě jednu další indicii, že se VIA možná chystá zrevitalizovat své snažení v oblasti procesorů. Na webu Centaur Technology totiž v současnosti běží úvodní obrazovka s odpočtem. Ta oficiálně slibuje toliko spuštění nové podoby stránek, teoreticky bychom v ní ale mohli číst i více. Vyrábět „teaser“ jen na změnu korporátního webu (který navíc asi nebude nějak široce navštěvovaný) se nezdá být příliš opodstatněné. Je snad možné, že nová webová tvář bude zároveň doprovodem i pro technologické občerstvení procesorů, které Centaur pro VIA vyvíjí. Ty by pak mohly být odhaleny naráz s novými stránkami – ovšem to jen spekulujeme. V odpočtu nyní zbývá 55 dní, takže zda z něj nakonec kápne nějaký nový hardware, zjistíme na konci prázdnin.

CS24

 

Zdroje: Fórum ExtraHardware, SiSoftware (1, 2)