Hlavní navigace

Blogger skončil s podporou norské Opery, vybízí k použití jiných prohlížečů

11. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

S Operou je to těžké. Dlouhá léta jde o jeden z nejlepších prohlížečů, boduje především zajímavými inovacemi a opravdu nadstandardní výbavou. Jeho podíl se v celosvětovém měřítku nicméně pohybuje na velmi nízkých hodnotách, podle Net Applications nepřekračuje dvě procenta, což je ostatně i důvod, proč jej některé weby přehlíží. O svých „báječných“ zážitcích v Opeře by vám pověděli také příznivci služeb od Googlu. Aby toho nebylo málo, Google na ni od nedávna kašle ještě více. Konec podpory tohoto prohlížeče oznámila oblíbená blogovací platforma Blogger.

Tip: Facebook už nedoporučuje Chrome. Místo něj nabádá k použití Opery

Pokud v současnosti chcete spravovat svůj zápisník z Opery, samozřejmě stále můžete. V horní části stránky se vám ale bude ukazovat informační proužek, který vás upozorní na možnou nekompatibilitu. Některé funkce v prohlížeči nemusí fungovat, byť pravděpodobně povětšinou budou. Oficiálně ale vývojáři v tomto prohlížeči webové prostředí netestují a nepřizpůsobují se mu. Prvotní kritika avšak nebyla směřována primárně tomto kroku. Google to schytal především za to, že v informačním proužku vybízel a odkazoval ke stažení Chromu.

 

Po pár negativních komentářích ale firma opět přešla do neutrálního režimu a proužek aktuálně hovoří o jiných podporovaných prohlížečích. (Na požadovanou stránku v nápovědě vás ale odkaz přinejmenším v české verzi Bloggeru nepřenese.) Chrome tak nadále protěžováno jako jediná alternativa není. Na podporou webových standardů u Opery si stěžovat nelze. Její nepodporu zavinil pravděpodobně pouze její nízký tržní podíl. Běžně se od podpory upouští pouze u zastaralých prohlížečů jako Internet Explorer 6.

MMF24

Historie Googlova rozhodnutí sahá rok nazpět. V červenci 2011 blogovací služba oznámila, že bude podporovat pouze moderní prohlížeče. Od té doby si Blogger oficiálně rozumí pouze s posledními verzemi Chromu, Firefoxu, Safari a Internet Exploreru. Operu většina z nás za moderní produkt sice považuje, ale je nám to málo platné. Při čtení blogů si ničeho nevšimnete, pro psaní zápisníku si ale raději vyberte jiný prohlížeč. Případně změňte identifikaci browseru.

Zdroj: Neowin