Hlavní navigace

Bloomberg: Google se chce zbavit části Motoroly za 2 mld. USD

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle zdrojů Bloombergu si prý Google najal firmu Barclays Plc, která má najít kupce části Motoroly – divize, která vyrábí televizní set-top box a jiné komponenty pro kabelovky. Prodejní cena by se mohla vyšplhat až ke dvěma miliardám amerických dolarů. Google Motorolu Mobility koupil za 12,5 miliardy.

Že Motorola špatně hospodaří, jsme už věděli. V minulém kvartálu totiž Motorolace skončila v provozní ztrátě 233 milionů. Nedávno se provalilo, že firmu velká restrukturalizace teprve čeká. Motorola propustí 4000 z 20 000 zaměstnanců, zavře 94 poboček po celém světě a stáhne se z méně lukrativních trhů.

Stále ale čekáme na první produkt, ve kterém se přímo angažoval Google. Motorola Mobility by pro něj mohla vytvořit smartphony, tablety, chromebooky, chromeboxy či různé přehrávače jako Google TV. Pokud by se však chtěli zbavit divize vyrábějící set-top boxy, zůstal by jim jen mobilní a počítačový byznys.

Je pravděpodobné, že odprodej části Motoroly plánován dlouho dopředu. Google k celé akvizici douhnala zoufalost, neměl čím bránit své partnery motající se kolem Androidu a Chrome OS. Před nákupem hned avizoval, že potřebuje jejích 17 000 patentů (a další tisíce čekajích na registraci).

MMF24

Bloomberg také zmiňuje, že divize Home Business se už v roce 2009 snažila zbavit sama Motorola, ale neúspěšně. Dva roky nato se ale firma rozštěpila na Motorolu Solutions (enterprise) a Motorolu Mobility (consumer). Další možný rozklad Motoroly nechtěli zástupci Googlu komentovat.

Zdroj: Bloomberg