Hlavní navigace

Blu-ray – poslední optický disk

3. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Taka Miyama, manažer produktové stragie pro segment domácího videa u Sony se v rozhovoru pro magazín Electricpig podělil o své názory ohledně optických datových nosičů. Blu-ray je podle něj posledním médiem svého druhu, neboť neexistuje laser s kratší vlnovou délkou, než u Blu-ray používaný modrý. Budou-li v budoucnu existovat datové nosiče, budou fungovat na jiném principu než dnešní třpytivé kotouče.

Blu-ray má ale předpoklady vydržet na trhu déle, než jeho předchůdci. Zatímco DVD skončilo u dvou vrstev, výrobci médií pracují na Blu-ray discích s kapacitami v řádu stovek gigabajtů. Takové disky by byly dostačující i pro filmy v rozlišení Quad HD (3840 × 2160 px, čtyřnásobná plocha oproti Full HD 1080p), možná i pro Super Hi-Vision (7680 × 4320), i když takto detailní obraz většina lidské populace dokáže ocenit pouze z bezprostřední vzdálenosti od obrazovky. Jenže ať už to bude vyšší rozlišení, nebo třeba stereoskopické zobrazení, současné přehrávače by si s novotami beztak neporadily.

Sony si v každém případě je vědomo toho, že filmy distribuované na fyzických nosičích musí být vždy o krok napřed před distribucí přes internet. Jakmile svůj náskok ztratí, budou média nekompromisně vytlačena z trhu, jelikož je nikdo nebude potřebovat.

Zdroj: X-bit labs, Electricpig

Autor článku