Hlavní navigace

Blue Gene útočí na petaflop!

20. 11. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nový světový rekord vytvořil superpočítač Blue Gene společnosti IBM. V laboratoři v Livermore byl v létě rozšířen, takže nyní dosahuje udržitelného výkonu 478 biliónů výpočtů za sekundu (478 teraflopů). Dále se tak drží na oficiálním seznamu TOP500 Supercomputer Sites.

IBM Blue Gene

MMF24

IBM se blíží překonání počítačového milníku zvaného „petaflop“ – schopnosti zpracovat 1 000 biliónů výpočtů za sekundu. Petaflopové počítače nabízejí příslib exponenciálních průlomů ve vědě a technickém vývoji, neboť umožní prediktivní a vysoce detailní simulace. Například simulace zemětřesení by mohly znázornit pohyby jednotlivých budov napříč celými regiony podél zlomu San Andreas a zkvalitnit tak budoucí projekty konstrukcí odolávajících zemětřesením.

Portfolio petaflopových superpočítačů IBM doplní počítač označovaný Roadrunner. Jedná se o hybridní konstrukci, jež spojuje tisíce PC procesorů od AMD s grafickým procesorem Cell Broadband Engine, který je srdcem herní konzole Sony Playstation 3. Roadrunner, který má být v létě 2008 dodán Národní laboratoři amerického Ministerstva energetiky v Los Alamos, bude schopen dosahovat rychlostí přesahujících petaflop. Kombinace dvou typů mikroprocesorů snižuje u systému Roadrunner obvyklou spotřebu energie a nabídne vysoce energeticky účinné provozní prostředí.

Autor článku