Hlavní navigace

Boj o miliardy přituhuje. Google se proti rekordní pokutě Evropské komise odvolal

12. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Agentura Reuters včera jako první přinesla informaci, že se Google odvolal proti pokutě ve výši 2,4 miliardy eur. Tu mu v červnu vyměřila Evropská komise kvůli zneužívání dominantního postavení na trhu s vyhledávači. Google podle EK zvýhodňoval vlastní cenový srovnávač a potlačoval schopnější konkurenci. Celý verdikt najdete v tomto článku. Odvolání proti rekordní pokutě teď bude několik let řešit Tribunál, druhý nejvyšší soud EU. Mluvčí Tribunálu však médiím sdělila, že Google nepožádal o předběžný příkaz, který by zastavil rozhodnutí Evropské komise. Google proto bude muset vyhledávač upravit tak, aby nepoškozoval konkurenci, jinak mu bude hrozit další pokuta ve výši až 5 % průměrného denního celosvětového obratu společnosti Alphabet, mateřského podniku společnosti Google.

KL24

Intel bojuje už osm let

Jako mohou být antimonopolní spory dlouhé, ukazuje i ten vedený Evropskou komisí proti Intelu. Před týdnem se vrátil opět na začátek. EK udělila Intelu v roce 2009 do té doby rekordní pokutu 1,06 miliardy eur za to, že výrobcům počítačů (Dell, Lenovo, Acer, HP a NEC) a obchodnímu řetězci Media-Saturn poskytl slevy nebo platby za to, že počítače s procesory od AMD odloží nebo omezí.

Intel rozhodnutí napadl u Tribunálu, ale ten se v roce 2014 postavil na stranu Komise a pokutu potvrdil. Proti tomu se Intelu odvolal, a nakonec i uspěl. Minulý týden totiž Soudní dvůr EU rozsudek Tribunálu zrušil, protože Komise prý provedla špatnou analýzu případu. Spor je tak i po více než osmi letech stále otevřený. Více informací najdete na Euro.cz.

Byl pro vás článek přínosný?