Hlavní navigace

Branže PC je opět v problémech, prodeje počítačů klesly skoro o 10 %

13. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár lety velmi populární moudra o „post PC“ éře už naštěstí vyšla z módy. V souladu s tím už se loni trh s počítači nenacházel v tak zlém stavu, jak to vypadalo v letech předcházejících, kdy prodeje klesaly o dvouciferná procenta a firmy měly potíže. Zdá se ale, že tato obnovená idylka je zase v ohrožení. Zatímco první čtvrtletí tomu nenaznačovalo, došlo podle analytické firmy Gartner v druhém kvartále letoška k značnému útlumu – prodeje celosvětově klesly o 9,5 % proti stejnému období minulého roku.

Tento propad trhu s osobními počítači, notebooky a podobnými zařízeními téměř o desetinu je zatím nejhorší výsledek od roku 2013 (přesněji řečeno jeho třetího čtvrtletí), po němž se počítačový průmysl začínal zotavovat. Tato neveselá realita je zakořeněná hlavně v Evropě, respektive v oblasti „EMEA“, do níž patří i celé Rusko, Afrika a střední východ. Vzhledem k počtu závažných problémů, které se do těchto regionů nyní soustřeďují, asi nepřekvapí, že EMEA zaznamenala propad největší: o 15,7 %. Naproti tomu prodeje v spojených státech šly dolů jen o 5,8 %, v Číně o 4 % a v Asii a Pacifiku jen o 2,9 %.

V absolutních číslech to znamená, že se za duben až červen na trhu prodalo 68,4 milionu osobních počítačů, zatímco před rokem jich bylo 75,57 milionu. Gartner zmiňuje, že minimálně v USA (ve zbytku světa by to nicméně mohlo být podobné) dochází hlavně k ústupu desktopů, na jejichž úkor se prodává více notebooků. Jejich prodeje se tak v USA dokonce zlepšily, ovšem šlo právě jen o přesun zájmu z desktopů, neboť jak již bylo řečeno, celý trh s PC i zde klesal.

IBM PC XT

Na špatné zprávě (pro hardwarové firmy) je i něco pozitivního: podle Gartneru by se snad nemuselo jednat o projev trvalého trendu a permanentní propad poptávky. Ačkoliv prodeje mají být nižší i celoročně, v Q2 2015 nejspíš „zapracovalo“ několik vlivů jednorázového nebo přechodného charakteru, a do budoucna tedy existuje naděje, že se po jejich odeznění zdraví sektoru zase zlepší. Odhad pro letošní rok je tak „jen“ 4,4% pokles a v roce 2016 by oproti letošnímu stavu zase mohlo dojít k růstu – pravda, pokud do hry opět nevstoupí něco neočekávaného.

 

Faktorem prý bylo výrazné posílení dolaru začátkem roku, které v řadě zemí (například u nás a v eurozóně) počítače zdražilo. Efekt byl posílen kombinací s nahromaděnými skladovými zásobami, jejichž odbourávání znamená nižší odbyt u výrobce. Výrobci se snažili spíše odprodávat existující zásoby PC a nedělat nové, jelikož se čeká na příchod Windows 10, po němž by se naopak mohla situace obrátit. A svou úlohu hraje i to, že Q2 2015 je meziročně srovnáváno s kvartálem Q2 2014, během nějž skončila podpora Windows XP a některé firmy proto mohly soustředit větší nákupy PC právě do tohoto času. V porovnání s těmito posilami pak logicky letošní Q2 bude hubenější.

 

Lenovo stále vede, předběhlo Apple v USA

Gartner také opět sestavil žebříčky pěti největších prodejců počítačů ve světě a v Americe, na nichž můžete vidět, jak se propad promítl do úspěchů té které firmy. V celosvětovém měřítku zůstává jedničkou na trhu Lenovo (19,7 % trhu) před HP (17,4 %) a Dellem (14,0 %), všechny firmy ale přišly o část prodejů: Lenovo o 6,8, HP o 9,5 a Dell o 4,9%. Ještě o něco hůře je na tom Asus (6,8 %) a Acer (6,7 %) na čtvrtém a pátém místě, ti ztratili 10,2 a 20,2 %. Díky větším ztrátám Aceru se před něj na čtvrté místo dostal Asus, loni bylo pořadí ještě obrácené.

Prodeje a tržní podíly prvních pěti výrobců PC v USA a ve světě za Q2 2015 (Gartner)
Prodeje a tržní podíly prvních pěti výrobců PC za Q2 2015 (Zdroj: Gartner)

Poněkud odlišná je situace v USA. Zde vede HP před Dellem a Lenovo je až třetí – ovšem jako jediné si zde polepšovalo (dokonce o 9,7 %). Za Lenovem na čtvrtém místě je Apple (12,7 %), kterému se prodej zhoršil o 2,5 % a byl předstižen čínským konkurentem. Pátý je v USA Asus – procentuální podíly z tržního „koláče“ můžete vidět v tabulce.

MMF24

Prodeje a tržní podíly prvních pěti výrobců PC v USA a ve světě za Q2 2015 (Gartner)
Prodeje a tržní podíly prvních pěti výrobců PC v USA za Q2 2015 (Zdroj: Gartner)

Zdroj: Gartner