Hlavní navigace

Británie kvůli Excelu ztratila data o 16 tisících nakažených COVID-19

7. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Folding@home
Vládní agentura PHE (Public Health England) Velké Británie ztratila 15 841 pozitivních výsledků testování na COVID-19. Nemohla tak informovat testované lidi včas o tom, že jsou nakažení. Na vině je prý Excel.

Agentura PHE je zodpovědná za shromažďování výsledků testů z veřejných i soukromých laboratoří, propojování dat ale probíhá v určité míře ručně. A tak došlo k tomu, že laboratoř zaslala agentuře data ve formátu CSV a ta je poté převedla do Excelu již ve formátu XLS.

Tip: Vědci kvůli Microsoftu přejmenovali některé geny. Na vině je Excel

Jenže zatímco formát CSV nemá omezení na počet řádků, tak Excel již ano. Hraniční hodnotou je jeden milion řádků (přesněji 1 048 576 řádků a 16 384 sloupců). U starších verzí ještě mnohem méně. A přebývající řádky se při převodu jednoduše oříznou.

V důsledku této chyby se z 16 tisíc nakažených mohlo rychle stát až 50 tisíc, neboť odběrová laboratoř sice nakažené zřejmě informovala, ale neproběhlo centrální trasování.

zdroj: The Guardian

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.