Hlavní navigace

Britové chtějí kvůli pirátství cenzurovat výsledky Googlu a Bingu

30. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lobby zábavního průmyslu ve Spojeném království zatlačila na ministerstvo kultury a společně vydaly dokument, jak by si představovaly změnit výsledky vyhledávání. Text sice nebyl veřejně vydán, ale v rámci svobodného přístup k informacím si jej vyžádala Open Right Group.

Píše se v něm, že by vyhledávací enginy měly potlačit (přesunout výsledky na zadní strany) nebo úplně smazat výsledky, které vedou na stránky pirátských doupat, konkrétně jsou zmíněny The Pirate Bay a IsoHunt. Zábavní průmysl chce takovým webům přiřadit nižší ranky v případě opakovaného porušování autorských práv. A požaduje zastavit indexování webů, které jsou předmětem soudních sporů. Zvýhodňovat by se měly obchody s legálním prodejem hudby.

Přitom se samozřejmě vůbec nebere ohled na soubory těch, kteří prostřednictvím torrentových trackerů zvěřejňují svá vlastní díla.

Zato však mají k dispozici studie ukazující, že Google při vhodném dotazu zobrazuje na první stránce průměrně 41 % odkazů na nelegální soubory (Bing 21 %) nebo že se takové odkazy nacházejí už na třetí nebo čtvrté pozici ve výsledcích.

Doporučují proto vyhledávačům, aby na termíny „mp3“, „flac“, „wma“, „aac“, „torrent“, „download“, „rip“, „stream“, „listen“ nebo „free“, které například obsahují i název interpreta, písničky nebo alba aplikovaly výše zmíněné filtry. Ostatně už nedávno se proti Googlu ohradili hudební vydavatelé, že se prý moc nesnaží potlačovat vyhledávání nelegálně šířeného obsahu.

KL24

Zdroj: TorrentFreak

Proposals to Search Engines

Byl pro vás článek přínosný?