Hlavní navigace

Britská policie bude na místech činu používat unikátní 360° laserový skener

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vyšetřovatelé v Essexu zakoupili první skener Riegl VZ-400, který pomocí laserového snímače dokáže vytvořit 3D scénu celého okolí ve větších detailech, než poskytují současné technologie a při poloviční úspoře času.

Přístroj má sloužit pro dokumentaci v místech havárie nebo vražd. Díky němu budou moci policisté zpětně zjistit, co se kde nacházelo, přesněji a ještě v prostoru (na rozdíl od plochých fotek). Snímky z Rieglu budou rovněž použitelné u soudu.

Samotný laserový snímač zachytí pouze hloubku, a to až na vzdálenost 600 metrů (minimum je 1,5 m) s přesností 5 mm. Dle popisu prý každou sekundu zaznamená 122 000 detailů v rozsahu 360° × 100°. Barevný obraz zajistí až spárovaný fotoaparát, Riegl podporuje Nikon D700 a D300. Více specifikací najdete v tomto dokumentu.

" width="420" height="315" frameborder="0">

Jak je vidět na videu, zachycená scéna vypadá opravdu úchvatně, jemné detaily jsou vidět na listech stromu. Masovému rozšíření tohoto přístroje brání především cena, v základu je to 108 000 liber (3,3 milionu Kč). Proto zatím britská policie bude používat pouze jeden snímač, dalších 25 má nasadit v následující letech.

 

Zdroj: Daily Mail

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku