Hlavní navigace

Britská vláda uvažuje o národním roamingu, aby posílala signál na venkově

24. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oživeno:

Asociace mobilních operátorů (MOA), sestávající se ze čtyř největších operátorů v Británii, plán definitivně zavrhla. Podle ní by bylo technologicky náročné národní roaming zavést. Trvalo by to roky a stálo by to peníze, takže prý bude lepší soustředit se na stavbu vlastních vysílačů. Zákazníci by údajně byli nepříjemně zasaženi vyšším počtem nečekaně ukončených hovorů.

Původní zpráva:

Přeci jen, stavba vysílačů není tak levná záležitost, na druhou stranu si zákazníci mobilních operátorů za své peníze zaslouží co nejlepší služby. Investice a příjmy se musí rozumně vybalancovat. Ani ve Velké Británii kupodivu nemají vždycky spolehlivé pokrytí.

Jak to bývá, ve městech je na dobré úrovni, jakmile se však přesunete do řídce obydlených oblastí venkova, situace se výrazně mění. Někdy v dané oblasti má signál pouze jeden nebo dva ze všech operátorů. Vláda proto vymyslela způsob, jak se s tím vypořádat. V těchto oblastech by mohl vejít v platnost národní roaming.

Zákazníci jednoho operátora by v oblasti bez signálu plynule přešli do sítě jiného operátora, který danou oblast pokryl. Operátoři na myšlenku o donucení ke spolupráci nereagují nadšeně. Prý by jim vzala motivaci k výstavbě vysílačů. To je určitě dobrá připomínka, na druhou stranu se ale můžete zeptat, proč pořád mnoho oblastí vysílači pokryto není.

KL24

Národní roaming by z pohledu uživatele byl minimálně nejrychlejším řešením. V Česku operátoři hledají úspory, takže spolu aspoň sdílí vysílače. Je otázka, jestli by se britským operátorům (ne)vyplatilo sdílet sítě ve venkovských oblastech. Vládu už varovali, že by sdílení sítí vedlo ke zvýšení nákladů a tím i cen pro spotřebitele.

Zdroj: BBC News via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?