Hlavní navigace

Brno chce pro občany vysoutěžit levné tarify. Neomezené volání a 5 GB za 300 Kč

9. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rádi bychom, aby občané Brna-střed mohli neomezeně volat, posílat SMS a využívat minimálně 5 GB dat za cenu do 300 korun měsíčně včetně DPH,“ říká radní pro legislativu a informatiku Svatopluk Bartík. Běžně u nás takové tarify stojí až 1500 Kč s úvazkem na dva roky. V Polsku, Rakousku nebo Lotyšsku lze podobně sehnat pětkrát levněji. Brno-střed se opírá o zákon o obcích, který mu nařizuje povinnost pečovat o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů. Levné mobilní služby jsou potřebou občanů.

Co Brno požaduje a co nabízí

Zástupci městské části s 90 000 obyvateli proto zaslali O2, T-Mobilu a Vodafonu výzvu k podání nabídek do veřejné soutěže. Poptávají dva tarify. Jeden s neomezeným voláním, SMS i MMS v rámci celé republiky. Druhý by navíc obsahoval minimálně 5 GB dat s možností dokupu dalších. Operátor by také na žádost klientů musel zdarma poskytnout až dvě další datové SIM se sdíleným objemem. Tarify by měly jednoletý úvazek. Brno chce navíc zdarma zasílat informační SMS občanům, kteří si tarify objednají. Celkově by šlo o maximálně 200 zpráv za rok.

Brno-střed chce pro občany levnější mobilní služby (foto: Petr Opletal)
Brno-střed chce pro občany levnější mobilní služby (foto: Petr Opletal)

Co by zakázkou získali operátoři? Dvouletou smlouvu s městem, která by mu zajistila potenciálně až několik tisíc smluv. Na začátku roku tato část evidovala 82 878 obyvatel a 6 151 cizinců s trvalým nebo přechodným pobytem.

Na tarify by Brno lákalo reklamou přes třetinu stránky v městském zpravodaji (4× ročně první rok, 2× ročně druhý rok), každoroční tiskovou zprávou a výzvou na sociálních sítích (nejméně jednou za rok). O tarifech by informovalo též na oficiálním webu či jinými prostředky.

 

Nebezpečný precedent?

Jak to dopadne, můžeme jen hádat. Nabídky do veřejné zakázky lze posílat do 7. prosince 2016. Město se pak rozhodne pro tu s nejnižším cenou. Operátoři nejsou povinni reagovat a budou k tomu mít o dobrý důvod. Pokud by polevili a skutečně nabídli pětkrát nižší než ceníkové ceny, spustilo by to lavinu podobných výzev i v dalších obcích.

KL24

Už nyní operátory trápí pokles měsíčních výnosů na hlavu. Teď budou investovat miliardy do rozšiřování rychlejšího LTE a příprav na 5G sítě. A jejich mateřské společnosti je koupily, aby vydělávali, ne aby pomáhali lidem.

Zdroj: Brno-střed (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?