Hlavní navigace

Brno spustilo mapový portál dojezdových vzdáleností veřejné dopravy (aktualizováno)

20. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
aktualizováno:

Aplikace je nyní dostupná na aktuálních datech. Původní verze používala jednorázově nalité jízdní řády.

původní článek z 10. 3. 2021:

Město Brno spustilo mapovou aplikaci, která vám ukáže, jak daleko se prostřednictvím MHD a veřejné dopravy dostanete za daný čas. Primárně je určena dopravním plánovačům, ale můžete si ji prohlédnou i vy. Dostupnost je omezená na Jihomoravský kraj a mapa končí po třech hodinách cesty. Některá místa v kraji zůstávají bílá, což znamená, že se tam dostanete za ještě delší čas.

Jak to funguje?

  • Na mapě vyberete bod, který bude výchozí (nebo cílový)
  • Můžete upravit datum a čas, dojezd se počítá z aktuálního jízdního řádu
  • Zvolíte časový krok v rozmení 5 minut až 1 hodina
  • Zvolíte počet úrovní (každá znamená jeden časový krok)
  • Na mapě uvidíte, kam se za daný čas dostanete a kam to trvá déle

Mapovou aplikaci si můžete vyzkoušet přímo na adrese gis.brno.cz, nebo přesměrovaně přes brno.cz/dostupnost-mhd.

Aplikace modeluje časovou dostupnost vždy nad aktuálním jízdním řádem a nad aktuálními daty o silniční síti v Jihomoravském kraji. Ve špičce proto mapa ukáže lepší dostupnost než v noci či o víkendech. Na obrázcích mám jako výchozí bod vybráno hlavní nádraží.

Dvě hodiny. Do některých částí kraje to trvá déle
Dvě hodiny. Do některých částí kraje to trvá déle
Rychlost cestování v rámci Brna
Rychlost cestování v rámci Brna

Počet časových pásem (neplést se zónami MHD) je nejvýše devět. Pokud si tedy vyberete časový krok 5 minut, zobrazí se dojezdová vzdálenost maximálně 45 minut. Aplikace umí až tři hodiny, pro delší vzdálenost je tedy třeba ubrat na jemnosti zobrazení.

Kromě samotného trvání cesty v prostředcích veřejné dopravy bere aplikace v potaz také zdržení při přestupech nebo s časem stráveným při čekání na spoj. Aplikace počítá s rychlostí chůze 5 km/h, na nástup a výstup z vozu MHD  dává 30 sekund a pokud máte na přestup méně než 30 sekund, počítá až s dalším spojem. Maximální vypočitatelný dojezd jsou 3 hodiny.

KL24

Podobné méně přesné mapy existují už dlouho a tomuto typu zobrazení se říká izochrony. V minulosti zobrazovaly třeba vzdálenosti, kam se lze dostat železnicí za určený čas, což v moderní podobě zpracoval například Jindřich Lacko.

zdroj: Město Brno

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.