Hlavní navigace

Broadcom kupuje kus ATI

2. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Dirk Meyer vystřídal Hectora Ruize, nebyla to jediná změna u AMD. Už se tolik nemluvilo o tom, že společnost se zároveň rozhodla rozpustit ztrátovou divizi, která byla součástí ATI a vyvíjela obrazové procesory Xilleon pro použití v televizorech, set-top boxech a další spotřební elektronice.

V tomto okamžiku přichází na scénu Broadcom, firma, kterou známe jako výrobce různých řadičů (zejména Wi-Fi) a čipsetů pro serverové stanice s Opterony. Právě Broadcom podle serveru The Inquirer projevil o divizi vyvíjející čipy Xilleon zájem a odkoupí ji za velmi výhodnou cenu.

Zde máte opět prostor zanadávat si na neschopnost vedení AMD, neboť kdyby byla televizní divize prodána dříve (když se jí dařilo lépe), mohlo za ni AMD inkasovat daleko více peněz. Z pohledu Broadcomu se tato investice zřejmě vyplatí – jelikož si pro nás výrobci elektroniky stanovili takový plán, abychom každých několik let museli kupovat nový set-top box nebo televizor s podporou daného kodeku vysílání, o procesory jako je rodina Xilleon bude i v budoucnu zájem. Otázkou je, zdali Broadcom dokáže jejich potenciál využít lépe, než AMD.

Zdroj: The Inquirer

Autor článku