Hlavní navigace

Brother vyvinul tužkové baterie, které nabijete zatřesením

19. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký výrobce tiskáren a jiných kancelářských zařízení vyvinul malé generátory ve tvaru AA nebo AAA baterií, které se nabíjí prostým zatřesením v rukou. Nejde tak o běžné akumulátory (třeba NiHM), které udrží elektrickou energii po delší dobu, ale relativně rychle vybíjetelné kondezátory.

Výkon není příliš velký a hodí pro zařízení s maximální spotřebou okolo 100 mW. To je tak akorát pro dálkové ovladače, LED svítilny apod. Brother vyrobil dva prototypy různých velikostí (AA a AAA), oba jsou nabíjeny elektromagnetickou indukcí, dvouvrstvé kondezátory mají kapacitu asi 500 mF. Napetí AA může být až 3,2 V, u AAA pak 2,7 V.

Brother AA generátor, zdroj: Tech-on

To je zatím vše, co víme. Ve středu začne v japonském Tokiu technická konference, kde bude Brother své prototypy prezentovat. Nápad sice není příliš originální (podobné svítilny se už běžně prodávají), ale pokud nebude cena nijak přehnaná, půjde o zajímavou alternativu klasickým alkalickým bateriím nebo akumulátorům v nízkoodběrových zařízeních. Protože protřepat, nemíchat.

Zdroj: Tech-on

Autor článku