Hlavní navigace

Brutální SSD od OWC: 4 GB/s a 3,2 TB

11. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár dny jsme vás informovali o nových řadičích firmy SandForce, jež do jisté míry začínají novou éru SSD zařízení. Známí výrobci jako OCZ neváhali ani na okamžik a představili své produkty, např. OCZ Deneva, finální výrobky však ještě na trhu pochopitelně nejsou. Ne tak u společnosti OWC, která má finální vzorky již nyní.

Zopakujme si krátce podstatné informace z páteční newsky: SandForce SF-2000 nabídne rychlosti čtení/zápisu až 500/500 MB/s, počet IOPS je roven 60 000. Samozřejmostí je pak dnes podpora SATA 6 Gb/s. OWC se rozhodlo využít několika těchto řadičů pro své zařízení ze série Mercury Extreme Pro, které najde uplatnění v serverech a jiných náročných situacích.

Po hardwarové stránce jde o kartu do PCIe × 8/× 16, jež na svém PCB nese vysoké množství paměťových čipů a řadičů SF-2000. Díky rychlému rozhraní a použitým komponentům dosahuje nejvybavenější varianta kapacity 3,2 TB, rychlosti čtení/zápisu se pak blíží rovným 4 GB/s (spolu s 480 000 IOPS) a díky tomu může být směle srovnáno (alespoň výkonostně, kapacitně těžko) s donedávna bleskurychlými RAM disky.

Ačkoliv cena je neznámá, jisté je že bude v řádech několika tisíců amerických dolarů. Na trhu se pochopitelně dostanou i slabší varianty, přesto na ně asi těžko narazíme v obchodech; jejich odbytištěm jsou výkonné servery, které i díky SSD řadičům nové generace obdrží značný výkonostní nárůst.

CS24

Nepřehlédněte: Nová éra SSD s řadičem SandForce SF-2000

Zdroj: news.softpedia.com

Autor článku