Hlavní navigace

Bude dnes Radeonů RX 7900 XT a XTX dost, nebo málo? Do obchodů jich prý míří stovky tisíc

13. 12. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD, via: AnandTech
Radeonů RX 7900 XT a XTX možná nebude takový nedostatek, o jakém se nedávno vynořily zprávy. AMD prý do obchodů naopak posílá docela ambiciózní množství karet.

Minulý týden jsme psali o zvěstech, dle nichž při vydání nové generace grafik AMD Radeon (RX 7900 XT a 7900 XTX) může být v obchodech jen malé množství karet. Teď těsně před začátkem prodeje se ale objevila konfliktní zpráva, podle které by naopak těchto karet do prodeje mohlo přijít docela hodně – když ne přímo v první den, tak velmi brzy. Nakonec tedy možná o tyto novinky nouze nebude a zájemci se nemusí bát, že neseženou.

Předchozí informace pocházela od Igora Walloska (z webu igor'sLAB), podle nějž mělo AMD mít na den vydání připravenou zásobu 10 000 karet pro region EMEA, neboli Evropu, Afriku a Blízký/Střední východ. Z toho údajně mělo 3000 být pro Německo. Další regiony, zejména USA a Čína, by dostaly další zásobu nad rámec tohoto čísla, o nichž už informace chybí, ale asi je lze řádově hádat z oněch deseti tisíc. Igor Wallosek nebyl jediný, kdo mluvil o relativně nižším počtu karet v porovnání s údaji o tom, že Nvidia prý dodala více než 100 000 kusů GeForce RTX 4090. Ostatní zdroje už ale tak konkrétní nebyly.

Je proto překvapivé, že přicházejí protichůdná tvrzení. Na Twitteru se ozval Kyle Bennett, někdejší tvář webu HardOCP, s informací, že dle jeho zdrojů má AMD nyní v prosinci dodat na trh svých grafik nové generace přes 200 000 kusů. To má být údaj dohromady pro karty Radeon RX 7900 XT a Radeon RX 7900 XTX. Je to už naopak velké množství grafik, s nímž by nějaká nouze nastat neměla, když si vezmeme, že tržní podíl AMD je výrazně menší, a tudíž by se jeho karet měl prodat zlomek proti číslům Nvidie. Bennett uvádí, že to má potvrzeno z vícero zdrojů, a je pravda, že jeho nedávná zpráva o tom, kterak GPU Navi 31 použité v Radeonech RX 7900 XT/XTX bude podporovat DisplayPort 2.1 (která přišla ještě před oznámením DP 2.1), se potvrdila.

https://twitter.com/KyleBennett/status/1601997050580697088

Nicméně, obě zprávy o tom, jak dobře/špatně budou prodejci novými grafikami zásobení, se nemusí vylučovat. Igor'sLAB mluvil konkrétně o tom, kolik karet bude na trhu první den, a zdá se, že dodávky budou nabývat na objemu spíš až poté. Takže k prvnímu dni to může skutečně vypadat spíš slabě dle předchozí zprávy. Oněch více než 200 000 karet má totiž být dodáno „ve čtvrtém čtvrtletí“, tedy za dobu až do konce roku.

Pro první den má podle Kyle Bennetta AMD přichystáno „více než 30 000“ karet (zatímco zbytek do těch 200 000 by tedy dorazil mezi 14. 12. a 31. 12.). To je asi globální zásoba pro celou zeměkouli, tudíž toto číslo může zcela sedět s informací Igora Walloska o deseti tisících kartách pro region EMEA.

AMD Radeon RX 7900 XTX 2 Referenční Radeon RX 7900 XTX (zdroj: AMD, via: AnandTech)

Kyle Bennett ještě uvádí, že oněch 30 000 karet, které mají být v obchodech / prodejní síti k dnešku, se týká referenčních karet, tedy těch s chladičem přímo od AMD. Pokud se tedy budou hned první den dát koupit (aspoň někde, ne nutně u nás) také nereferenční grafiky, pak by se o ně celkové číslo zvětšilo.

Převážná část karet ale zřejmě bude do obchodů dorážet až v druhé polovině prosince. Kvůli logistice a poště/kurýrům už tyto karty budou mít jen limitovanou možnost, aby se prodaly v rámci předvánočních nákupů. Může tak vzniknout paradoxní situace, kdy se tento týden Radeony RX 7900 XT a/nebo RX 7900 XTX vyprodají a dojdou, zatímco pak v závěru prosince naopak v obchodech, nebo alespoň v distribuci těchto grafik bude k mání hromada, která se bude doprodávat pomaleji až během ledna.

MMF24

Začátek prodeje dnes v 15:00

Radeon RX 7900 XT a RX 7900 XTX se má začít prodávat dnes, a to zřejmě počínaje časem 15:00. Toto je obvyklá doba pro vydání nového hardwaru (dáno je to časovým posunem proti USA, kde prodeje začínají ráno).

Zdroje: Kyle Bennett, TechPowerUp