Hlavní navigace

Bude mít grafika APU Kaveri 832 stream procesorů? Doklad je v databázi Sandry

23. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

APU Kaveri přijde příští rok na trh s mnohaměsíčním zpožděním (původně snad mělo jít na trh místo APU Richland) a Intel zatím vydal procesory Haswell. Grafika Iris Pro 5200 v některých modelech vyvolává dokonce dojem, že Kaveri by ve výkonu GPU mohlo zůstat za Intelem, pokud Broadwell předvede podobný pokrok jako jeho předchůdce. V této situaci je tedy velmi zajímavá informace, že Kaveri by nakonec mohlo mít mnohem silnější GPU, než se původně předpokládalo. Vzdorovat by tak snad mohlo nejen jádru Iris Pro s eDRAM, ale i jeho příští, 14nm generaci.

V souvislosti s grafickou výzbrojí Kaveri se obvykle mluvilo o 512 stream procesorech (pokud však vím, šlo spíše o spekulativní údaj), což odpovídá dedikovanému Radeonu HD 7750. V databázi výsledků známého testovacího programu Sandra byly ale objeveny záznamy o čipu, který se tváří jako vzorek Kaveri, a přitom jeho GPU dle záznamu obsahuje rovnou 832 stream procesorů. Databáze obsahuje i pár výsledků ve výpočtech přes OpenCL.

Údajný vzorek APU Kaveri v databázi výsledků programu Sandra 

Označení vzorku je KV SPECTRE DESKTOP 100W (1305), což nečtete poprvé. Takové ID bylo totiž v ovladačích AMD nalezeno již v červnu (júni); záznam v databázi je přitom z 11. července (júla). Grafické jádro, které má dle Sandry obsahovat oněch 832 stream procesorů (již delší dobu víme, že použita je architektura GCN), nese označení AMD Radeon R5 M200.

V údajích jsou určité nesrovnalosti. Tak například – ačkoliv popis hovoří o 100W desktopovém čipu, použitá platforma AMD Bantry vypadá spíše na referenční či testovací návrh pro notebooky. Také označení grafického jádra čipu ukazuje na mobilní, zřejmě 35W procesor. Tento konkrétní vzorek Kaveri má, jak je ostatně zvykem, asi dost daleko do finálních parametrů. Aktivní je zřejmě jen jeden modul CPU a také paměťový řadič pracoval v jednokanálovém režimu (paměť běží na 1600 MHz efektivně). Frekvence grafického jádra má zřejmě být 600 MHz.

Údajný vzorek APU Kaveri v databázi výsledků programu Sandra
Údajný vzorek APU Kaveri v databázi výsledků programu Sandra

Je samozřejmě otázka, zda lze údajům věřit. Nelze pochopitelně vyloučit nějakou manipulaci či podvrh – zatím jde také o jedinou indicii, že by GPU v Kaveri mohlo být takto silné. Ostatně mohla nastat také chyba při detekci. Zvýšení počtu stream procesorů na 832 by bylo značné a zaráží i proto, že prakticky všechna APU jsou již teď, při značně slabších GPU, limitována propustností pamětí. Dokud bude mít čip nadále jen dvoukanálový řadič pamětí DDR3, zdá se investice do tak masivního GPU neefektivní.

 

Nicméně nabízejí se i možná vysvětlení takového kroku: AMD mohlo například zlepšit efektivitu řadiče, čímž by se vytvořil prostor i k navýšení hrubého výkonu. Možná by také velké množství jednotek mohlo sloužit ke kompenzaci sníženého taktu, čímž by se vylepšil poměr mezi výkonem a spotřebou u mobilních či ultramobilních variant tohoto APU. Jednotky navíc by tedy neměly za účel vyšší absolutní výkon, ale jen to, aby čip mohl běžet na nižších taktech, a nároky na paměťovou propustnost by pak tolik nestouply (takto je myšlena například grafika HD 5000 u Haswellů řady U).

KL24

Vzorky APU Kaveri (FM2+ a BGA)
Vzorky APU Kaveri (FM2+ a BGA)

Zdroje: SiSoftware (1, 2), WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?