Hlavní navigace

Budeme se dívat na FED místo LCD?

21. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na otázku v nadpisu novinky neexistuje odpověď typu „jednoznačně ano“, ale dost možná alespoň za nějaký čas „někteří a v některých případech“. Dost možná tomu pomůže odkoupení patentů, know-how a potřebného zařízení pro vývoj FED (Field Emission Display) společností AU Optronics od Sony.

Kdybyste netušili, kdo je AU Optronics a proč by právě tato společnost měla rozšíření FED prospět, vězte, že se jedná i v současnosti o jednoho z největších výrobců LCD panelů (obrazovkami A-MVA je vybaveno několik monitorů a množství LCD TV, AUO vyrábí i řadu displejů pro notebooky). Firma vznikla spojením Acer Display Technology a Unipac Optielectronics už v roce 2001 a dnes je světovou trojkou v displejích pro pro notebooky, velkých LCD a světovou jedničkou pro displeje ve fotoaparátech, tiskárnách a přenosných audio přehrávačích.

AU Optronics samozřejmě akvizici a tedy i technologii FED chválí. Přináší rychlou odezvu, vysokou účinnost a jas i kontrast, které jsou srovnatelné s CRT, ale k tomu přidává lepší kvalitu obrazu (myšleno asi odstranění problémů s geometrií a konvergencí) a nižší spotřebu. Technologie FED bude určena pro highend displeje budoucnosti (například v lékařství).

FED vyzařuje světlo sám, nabízí velký kontrast, nízkou spotřebu a dobré barvy včetně možnosti 12 bitů pro odstíny šedé. Podle AUO bylo dosaženo průlomu ohledně možností masové výroby.

Pokud vás zajímá také trochu jak FED funguje a jaká může mít nejen pozitiva, ale i negativa, zavítejte třeba na podrobnou stránku o Field Emission Display na Wikipedii. Dozvíte se, že do jisté míry kombinuje CRT (Cathode Ray Tube) a LCD (Liquid Crystal Display), přičemž od druhého si bere spíše jen to, co je před vrstvou s tekutými krystaly. FED je v podstatě soustava mnoha malých CRT (tři pro každý pixel), kde každá elektroda emituje elektrony na vrstvu barevného fosforescentu.


Schéma FED. Zdroj: MIT

Výhody CRT (odezva, kontrast, pozorovací úhly, žádné podsvícení) by měly opravdu zůstat a k nim by měly přijít i výhody LCD (tenký panel, nízká spotřeba – dokonce nižší než u LCD, přesná geometrie). Ač je technologie známa už pěknou řádku let, nikdy nedošlo k nějakému masovějšímu komerčnímu využití. Problémem může být výroba dostatku dobrých elektrod, MIT zmiňuje také limity ve velikosti.

Alespoň v letech devadesátých nebyly nalezeny (vyvinuty) vhodné fosforescenty pro akcelerované elektrony. Další společnost potom přišla s diamantových prachem jako ideálním emitorem, později se objevily uhlíkové "nanotube". Nemálo společností na snaze o výrobu FED prodělalo, jiné zavřely krám pro údajnou nemožnost profitability. Sony ukázala skrze svou Field Emission Technologies nějaké hotové FED už loni. Tuto svou odnož ale právě také zavřela, po odmlce se dozvídáme o odkupu technologií od AU Optronics. Tak uvidíme, zda se AUO podaří dokázat opak.

MMF24

Zdroje: Digitimes, AUO, MIT

 

Autor článku