Hlavní navigace

Budou Windows zadarmo? Microsoft experimentuje s přibaleným Bingem

3. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před několika dny jsme prostřednictvím uniklého obrázku zjistili, že Microsoft experimentuje s čímsi, co nazývá Windows 8.1 with Bing. Očividně se jedná o dosud neodhalenou edici operačního systému, jež obsahuje Bing. S tímto vyhledávačem nicméně operují všechny edice Windows 8. Společnost hledá způsob, jak zůstat relevantní – to víme všichni. Mohla by proto nabídnout Windows zdarma. Ovšem něco za něco.

Tip: Microsoft přiznal, že jarní aktualizace pro Windows 8.1 dorazí… na jaře [MWC]

Tato edice by se pravděpodobně lišila tím, že Bing nelze vypnout. V běžných Osmičkách ho využívat nemusíte, zatímco Windows zadarmo by vás nutila. Proč jinak vydávat Windows bezplatně? Microsoft čelí kritice za drahé licence operačního systému, ovšem na oplátku poskytuje mnoho služeb zdarma. Nedávno bylo potvrzeno, že firma zlevní aspoň licence pro levné počítače. Kolem edice Windows 8.1 with Bing můžeme leda spekulovat na mnoha úrovních.

 

Není známo kdy a zda se taková Windows objeví na trhu. Microsoft na prodeji licencí vydělává pořád velké peníze, ale konkurence na něj tlačí. Spíše využívá opačný model, kdy poskytuje produkt zadarmo a vydělává na prodeji služeb a obsahu. V případě hardwaru pak výrobce buď nevydělává, nebo dokonce prodělává. Sony léta dotovala PS3. Ani takový Amazon se na samotných tabletech příliš neobohatí.

KL24

Osobně bych byl pro, aby Microsoft také zkusil zavést systém předplatného. S Office to vyšlo. Za paušál získáte Office až pro pět počítačů zadarmo, je přitom v podstatě jedno, jaký operační systém používáte. Navíc máte k dispozici vždy nejaktuálnější verzi. Levná Windows by mohla být lákadlem, nemyslíte? Ještě větším lákadlem by ale byla bezplatná licence. Co kdyby ale kupříkladu obsahovala reklamy? Protože na těch lze vydělat pořádné peníze.

Zdroj: ZDNet | SuperSite for Windows

Byl pro vás článek přínosný?