Hlavní navigace

Budoucí mobily budou mít vzadu hned tři velké objektivy

23. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Qualcomm představil druhou generaci obrazového procesoru Spectra. Stará se o řízení fotoaparátu a zpracování snímků v surové podobě, než je pošle systému, a tedy i aplikacím. Původní Spectra byla integrována v čipsetech Snapdragon 820 a 835, dvojka se pravděpodobně dostane do chystaného modelu 845, jehož premiéru očekáváme na lednovém CESu.

Co umí? Qualcomm slibuje vyšší kvalitu fotek. Analýzou více snímků dokáže snížit šum a zlepšit detaily. Efektivnější by měla být také elektronická stabilizace videa. Americká společnost bude výrobcům mobilů nabízet také nový typ fotomodulu, který ve spojení se Spectrou nabídne přesnější snímání prostoru.

Vnímat hloubku mohou telefony dvojím způsobem. Jednodušší a méně přesný je ten, že se využijí dva standardní fotoaparáty, které díky vzájemnému rozestupu vidí scénu a objekty z jiné perspektivy. Software pak stejně jako náš mozek dokáže díky posunutým obrazům poznat, co je v popředí a co v pozadí.

qualcomm-spectra-1Druhou možností se jeden standardní foťák doplní o infračervený systém sestávající z IR reflektoru a snímače. Podobné řešení se snažilo prosadit HTC u telefonu One M8 a hlavně Google v Projektu Tango. Speciální hloubková kamera vidí jen černobíle, zato díky odraženému světlu z onoho reflektoru pozná, co se nachází blíž a co dál. Vytvořená 3D mapa sestává z 10 000 bodů, snímač dokáže rozpoznat i drobné změny hloubky (posun o 0,1 mm).

CS24

qualcomm-spectra-2K čemu to bude dobré? Pokud by v mobilu byly moduly Qualcommu vepředu, telefon by mohl přesně analyzovat tvar obličeje, což by mohlo v některých případech nahradit nebo doplnit čtečky otisků. Integrace na zádech by pomohla v dnes populárních portrétních režimech, kdy se simuluje snížená hloubka ostrosti. Snímače také pomohou přesnější orientaci v aplikacích pro rozšířenou nebo virtuální realitu.