Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Procesor Intel Alder Lake je prý o 50 % rychlejší na 1 MHz než Skylake, Meteor Lake o 80 %. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 2. 6. 2020 8:05

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Od tý doby, co se tam vložilo AMD, jsme se aspoň posunuli na 6c/12t.

    V době, kdy to záviselo jen na Intelu, tj. v letech 2011-2017 (leden) za ty peníze pořád bylo jenom to samý čtyřvlákno.
    A dokonce zdražovalo, Core i5-7600K v lednu 2017 už stálo 242 $, ne těch 216 $.

    Čili ne proti AMD bych takhle mluvil. Je samozřejmě možný, že s příchodem 10nm třeba Intel plánoval už fakt vydat šestijádro nebo osmijádro. Sám ale holt šanci ukázat, že není ochoten dojit ty čtyři jádra navěky, propásl, takže teď se nemůže zlobit, že mu lidi nevěří, že by tyhle pokroky v cena/výkonu udělal i bez AMD.
    Ono je totiž taky možný, že by si to přesně "nechal zaplatit".

    Opravdu si nemyslím, že by se tady dala konkurence popírat. Třeba Ryzen 7 1800X, ač skutečně zvyšoval cenu za mainstream CPU, tak zase fakt docela schopně konkuroval dvakrát dražšímu Core i7-10900K, takže v kontextu toho, co by dělal Intel byv ponechán bez konkurence, AMD ceny stlačilo dolů.
    A v další generaci se Intel už musel hned snažit víc a za stejných 1700$ najednou bylo místo 10jádra Broadwell 16jádro Skylake-X (s o dost vyšším výkonem, byť i spotřebou).