Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Procesor Intel Alder Lake je prý o 50 % rychlejší na 1 MHz než Skylake, Meteor Lake o 80 %. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 2. 6. 2020 18:50

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Že by Intel začal plánovat víc jader až když AMD vydalo Ryzen taky není možný, protože za těch 8 měsíců mezi Ryzenem 7 1800/1700 a Core i7-8700K by se to nestihlo, to šestijádro mělo nejspíš tapeout ještě do konce roku 2016. Evidentně na tomhle musel pracovat dřív, což ale není zase tak divné, prostě si spočítali, že když AMD chystá novou architekturu (oznámeno v roce 2014 iirc), tak nesjpíš zase bude konkurovat vyšším vícevláknovým výkonem, odhadnout, že zkusí zase minimálně osmijádro, asi taky nebylo těžké.

    Je otázka, jestli Intel plánoval to 10nm Cannon Lake, které by podle původních plánů vyšlo někdy v roce 2016, jako osmijádro. Jsou na to nějaké náznaky a jako zase navěky by Intel to čtyřjádro nedržel ani v nepřítomosti AMD.
    Ale tipuju, že by zkusil zvýšit ceny a ty vyšší vícevláknové výkony (i jednovláknové, ty nejspíš konkurence u Intelu taky hnala nahoru) by cenově byly míň výhodné, než jak to pak bylo díky konkurenci.