Hlavní navigace

Budoucnost paměťových médií

17. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jaká nás čeká budoucnost v oblasti přenosných počítačů a paměťových médií v roce 2011? Odpověď na tuto otázku se pokusil podat John Tu, prezident společnosti Kingston. Předpověděl několik nejdůležitějších trendů, které lze očekávat v oblasti přenosných tabletů, paměťových médií nebo SSD disků (Solid State Drive).

Podle prezidenta společnosti se trh s přenosnými tablety teprve začíná rozbíhat díky uvedení přístroje Apple iPad a jiných podobných zařízení. Jedním z nejvýznamnějších omezení tabletů je nízká kapacita vestavěné paměti. Z toho důvodu lze v roce 2011 očekávat větší rozšíření pamětí typu flash, které mají potenciál využití jako přídavné externí zařízení pro ukládání dat z těchto "osobních společníků".

Revoluce ve využívání SSD disků

V roce 2010 dosáhly technologie SSD (Solid State Drive) zlomového bodu, kdy jejich širší přijetí vyústilo v rychlé snížení ceny za gigabajt. Zástupci společnosti Kingston očekávají, že tento trend bude v roce 2011 pokračovat.

Vzhledem k neustále rostoucím objemům dat lze očekávat, že během příštích pěti let se SSD disky stanou hlavní formou ukládání informací na klientských počítačích, a to zejména v obchodní sféře. SSD disky pomohou zvyšovat výkon při bootování, činnosti operačních systémů a náročných aplikacích, zatímco standardní pevné disky budou nadále sloužit především pro ukládání dat.

Integrace nových SSD disků v malém provedení do přístrojů, které jsou řízeny počítačem, umožní například automobilovému průmyslu využít vyšší výkon a sníženou poruchovost oproti tradičním pevným diskům. To vše podle Kingstonu přispěje k prodloužení životnosti těchto systémů.

Samsung SSD disk

Výraznější úloha USB 3.0

Rozhraní USB 3.0 se oproti staršímu USB 2.0 vyznačuje teoreticky až 10x vyšší přenosovou rychlostí, což znamená, že se stává schůdnou variantou pro externí ukládání dat. Podle dostupných údajů si lidé letos z internetových portálů stáhli více než 3 miliardy aplikací a 10 miliard skladeb ze služby iTunes.

MMF24

Jestliže si někdo koupí USB disk s kapacitou 64 GB nebo více, nebude to kvůli zkopírování několika fotografií. Bude spíš chtít zálohovat pevné disky, kopírovat kompletní sbírky hudby a filmů a tisíce fotografií. V roce 2011 tak podle předpovědi společnosti Kingston trhy zaplaví základní desky standardně vybavené rozhraním USB 3.0, a dojde k většímu rozšíření tohoto produktu.

Sídlo firmy Kingston