Hlavní navigace

Budoucnost u ATI: Southern Islands stále na 40nm

15. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sledujete-li alespoň zběžně zprávy a spekulace o nových generacích grafických akcelerátorů, zřejmě vám neunikly kódové názvy Northern Islands a Southern Islands, označující chystané řady Radeonů od AMD/ATI. Doposud ale nebylo jasné, co který název vlastně označuje.

Záhadu nyní rozetnul server DigiTimes. ATI prý plánovala sérii Northern Islands pro 32nm výrobní postup u TSMC. Tchajwanská výrobna se ale posléze rozhodla, že 32nm technologii vyvíjet nebude a soustředí své síly na 28nm proces, který ovšem bude k dispozici až v průběhu příštího roku. Projekt NI byl tedy postaven k ledu a vývojový tým přešel na záložní plán, který dostal název Southern Islands.


V současné době tak inženýři ATI pravděpodobně horečně zmenšují čipy (původně navržené pro 32nm výrobu) o méně důležité části, aby Radeony HD 6000 neměly výrazně horší poměr výkon/watt než jejich předchůdci. Podobný osud potkal i Radeony HD 5000, tedy konkrétně jádro Cypress: to muselo být na poslední chvíli očesáno, aby jej problémovým 40nm postupem vůbec bylo možné v dostatečném množství vyrobit.

CS24

V dohledné době prý také AMD plánuje slevy současných Radeonů. Jelikož grafickou kartou s nejlepším poměrem cena/výkon je momentálně GeForce GTX 460 a Radeony HD 5850/5870 si stále drží vyšší ceny, než byly původně doporučené při vydání, je na slevy nejvyšší čas.

Zdroj: DigiTimes

Autor článku