Hlavní navigace

Build 2015: mobil bude počítač, Windows 10 vítají vývojáře z Androidu a iOS

29. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojářský úvod

Microsoft ví, že Windows pro něj již nejsou číslo jedna. Spíše si přeje, aby tomu tak bylo, a na každý pád o to musí usilovat, nicméně v současnosti jsou Windows „pouze“ nejdůležitějším systémem na osobních počítačích. Není to málo, protože počítačů je na světě spousta a pořád se prodávat budou, byť v menších objemech.

Zamykací obrazovka bude volitelně interaktivní
Zamykací obrazovka bude volitelně interaktivní

Vize růstu a bohaté budoucnosti nicméně potřebuje víc, nejen byznys, jehož význam se poslední roky soustavně snižuje. Situaci ztěžují tlaky na snižování cen licencí a tempo vývoje. Firma se hlavně během minulého roku snažila přinést svoje služby na mobilní platformy jiných výrobců, které jsou ve světě nejpoužívanější. Tolik ke shrnutí dosavadního dění.

V této práci Microsoft pokračuje. Po tom, co dělal v uplynulých měsících, vlastně ani nepřekvapí, že své královské klenoty přináší na OS X a dokonce na Linux. Bavíme se o Visual Studiu. Jste překvapení? Pak si vzpomeňte, že to není tak dávno, co firma zveřejnila zdrojové kódy klíčové části .NET.

Nejsem vývojář, přesto tyto změny vidím jako revoluční a znovu musím připomenout, že máme co do činění s úplně jiným Microsoftem než před příchodem Nadelly. Připomínám, že v současnosti jsou Windows pro Redmondské až třetí největší byznys. Jejich význam se patrně bude snižovat, pokud jde o přímé výdělky.

I proto Microsoft zahájil konferenci Build 2015 raději úvodem jasně cíleným na vývojáře a patřičné nástroje, včetně platformy Azure. Toto jméno bylo hodně skloňováno – Redmondští lákají vývojáře do cloudu, kde mohou využít spoustu možností k tvorbě zajímavých aplikací. Dalším důkazem toho, jak se časy změnily, byl Macbook na pódiu. A pak Linux.

Celé to završilo oznámení o dostupnosti vývojářských nástrojů pro tyto dvě platformy. Neuvěřitelné, ale v tuto chvíli pro nový Microsoft rovněž zcela logické. Potřebuje vyhrát válku o vývojáře a na domácí původě to patrně nezvládne. Proto Windows přišla na řadu až jako třetí.

Windows 10

Nemá cenu zdlouhavě opakovat to, co jsme slyšeli milionkrát. Terry Myerson zdůraznil, že Microsoft na rozdíl od největších konkurentů bude mít jedinou platformu, která bude jednotná a dovolí vývojářům přinést aplikace doslova na každé zařízení. Jedná se o počítače, tablety, smartphony, herní konzole, hologramy a přístroje spadající do internetu věcí.

S Windows 10 přibude možnost platit za aplikace u operátora. To dosud fungovalo na mobilech, v Česku konkrétně Windows Phone podporuje T-Mobile. S Desítkami ovšem tato možnost placení zahrne další zařízení. Dále Microsoft umožní podnikům a školám přizpůsobit si obchod.

Obří mise, jak naplnit Windows Store

Obří mise, jak naplnit Windows Store

Aby vývojáři opravdu oslovili spoustu uživatelů s různými zařízeními najednou, je třeba, aby lidé rychle upgradovali stávající zařízení. V prvním roce bude upgrade ze starších Windows zdarma, to jsme věděli. Firma avšak odhalila smělý cíl. Do dvou až tří let chce dostat Desítky na miliardu zařízení. Myerson opět popíchl konkurenci – Google Play oslovuje 500 milionů zařízení s KitKatem.

Ukázky naznačily, že na počítačích budeme moct provozovat aplikace, které jsou určené pro smartphony. V případě, že je vývojář nepřizpůsobí velkým obrazovkám, tak prostě poběží v menším okně. Což nebude nic proti ničemu, aspoň na desktopu ne. Dalším způsobem, jak přijít k aplikacím, bude portování webových aplikací.

Malá ukázka Office 2016 pro Windows
Malá ukázka Office 2016 pro Windows

Desktopové programy

Vývojář bude i tak moct využít např. notifikace či mikroplatby. O tom jsme už také slyšeli dříve. Microsoft se zkrátka snaží přesvědčit úplně každého, kdo se dosud vyhýbal Windows (Phone) Storu, aby skoro bez námahy dostal svou aplikaci do obchodu. Do obchodu se dostanou také aplikace postavené na technologiích .NET a Win32.

Microsoft si je (konečně) vědom toho, kolik aplikací v průběhu let vzniklo. Podle jeho vlastních výpočtů lidé každý měsíc použijí 16 milionů takových programů ve Windows 7 a 8. Snad každý uživatel si v minulosti řekl, proč Microsoft nepustil do Windows Store desktopové aplikace. Své důvody jistě měl, jenže přístup s Windows 8 selhal, s čímž se změnila strategie.

V režimu tabletu je postranní panel skrytý
V režimu tabletu je postranní panel skrytý

I tyto aplikace poběží odděleně od systému. V případě náročnějších programů se můžeme oprávněně dotazovat, jak virtualizace ovlivní výkon. Uvidíme. K prvním klasických programům převedeným do Windows Store bude patřit Adobe Photoshop Elements.

Aplikace z Androidu a iOS

Zhruba den před konferencí se vyrojily spekulace o tom, že aplikace z Androidu opravdu nakonec dorazí do dlaždicového ekosystému. Úplně mimo nepotvrzené informace nebyly. Microsoft sice do systému nepustí neupravené aplikace pro Android, ale dovolí vývojářům použít skoro všechen kód stávajících aplikací pro Android či iOS, které jsou napsané v Javě, C++ nebo Objective-C.

Tímto otevřel cestu těm vývojářům, kteří se nechtějí učit nic moc nového – aspoň ne kvůli malé začínající platformě. Obrácený postup se zkrátka doteď neosvědčil. S minimální námahou tudíž vývojáři převedou své stávající aplikace na Windows. To je obrovská změna. Celý proces bude pod povrchem komplikovaný.

Postranní panel odkryje hamburgerové tlačítko
Postranní panel odkryje hamburgerové tlačítko

Microsoft vytvořil stejná API, která vývojáři mohou využívat na konkurenčních platformách. Redmondští si podle všeho pořádně mákli, aby vývojářům usnadnili cestu k Windows. Existuje nejméně jeden exemplář takto převedené aplikace, na jejíž kód se prakticky nesáhlo. Jedná se o populární Candy Crush Sagu, kterou si uživatelé Windows Phone užívají od konce loňského roku.

Novinky ve Startu, Spartan dostal jméno

Modifikovaná nabídka Start

Zamykací obrazovka nebude tak nudná, bude interaktivnější. I tady bude Cortana (v Česku vlastně nic), která bude poznávat naše chutě a tomu se bude přizpůsobovat obsah zamykací obrazovky. K čemu to bude dobré? Např. k propagaci aplikací. Funkce se nazývá Spotlight a bude ji možné vypnout a nechat si vlastní statickou tapetu.

Práce na Windows 10 pokročily a přesně podle posledních úniků jsme viděli, že nabídka Start je znovu poloprůhledná. Připomněla nám časy Aera ve Windows 7. Mobilní ukázka nám předvedla, že dlaždice budou opravdu více nahuštěné vedle sebe. Ukázka na počítači zase předvedla novou animaci dlaždic, která přinesla třetí rozměr.

Vypadá to, že se ztratilo tlačítko pro přepnutí nabídky do celoobrazovkového režimu, zatímco své pevné místo v nabídce získal Průzkumník. Pod seznamem nejpoužívanějších aplikací se budou zobrazovat návrhy na aplikace, které by se vám osobně mohly líbit. Microsoft pozměnil a přidal spoustu detailů, takže výsledek je pocitově o dost jiný než v dosavadních sestavení Windows 10 Technical Preview.

Cortana a hamburger

I v Cortana najdete hamburgerové tlačítko. To by vás už překvapovat nemělo. Pomocí asistentky můžeme spouštět aplikace, takže se nabízelo společně s tím skočit přímo ke konkrétní funkci. To známe z minulých let z Windows Phone. Např. rozkážete, aby se spustil chat s konkrétním člověkem ve Viberu.

Nebo Cortaně rovnou nadiktujete požadovanou zprávu a ona ji předá komunikátoru, jenž ji hned pošle tam, kam jste si přáli. Pokud se ovšem nepřeřeknete. Na rozdíl od Cortany budeme v Česku a v každé další zemi moct používat chystaný internetový prohlížeč. Dovednosti nám Microsoft ukázal už dřív, takže tentokrát přispěl především jménem.

Projekt Spartan má jméno

Do této chvíle o potomku Internet Exploreru mluvil jako o projektu Spartan. Prohlížeč se nebude nazývat Spartan, finální jménem se stal Microsoft Edge. Mimochodem, pamatujete na dřívější informace, které naznačily, že Microsoft zvolí takový název, který bude obsahovat název společnosti? Stalo se.

Stejně mu všichni budou říkat Edge, stejně jako se běžně říká Chrome, nikoli Google Chrome. Dozvěděli jsme se ještě o jedné novince. Edge bude vybaven novou interaktivní stránkou v novém panelu. Bude podstatně obsáhlejší než v případě největších konkurentů. Vedle odkazů na weby nabídne např. zprávy, aplikace, informace o počasí apod.

Dříve se hovořilo také o doplňcích. A že by mohlo jít o doplňky původně určené pro Chrome. I to se částečně potvrdilo, v ukázce jsme jeden takový doplněk viděli. Akorát se tvrzení vztahuje i na doplňky pro Firefox. Nebude ovšem problém na základě webových technologií postavit úplně nové. O doplňcích pro Edge zatím nicméně skoro nic nevíme. Pouze to, že tlačítka doplňků se objevují na stejném místě jako ve Chromu.

Continuum: počítač v kapse

Continuum

Joe Belfiore prozradil, jak pokračuje vývoj funkce Continuum. Ta nám dovolí přepínat se mezi tabletovým režimem a režimem klasické pracovní plochy. Což budeme občas dělat především na tabletech nebo hybridech. Cítíte cosi neblahého? I v celoobrazovkové nabídce Start bude hamburgerové tlačítko, znovu v horním levém rohu.

Teď pozor. Klepnutím odhalíte pokročilé možnosti, k nimž patří vypínání zařízení. Správa napájení už tedy nebude dostupná hned po otevření Startu. Klepnutí na hamburger v podstatě odkryje postranní panel, jenž bude na desktopu stále viditelný. Na hlavním panelu bude v dotykovém režimu dost tlačítek.

Přidá se k nim tlačítko pro návrat zpět, ne nepodobné tomu, co známe i z Windows Phone. Jak už víme, nebude problém tablet např. připojit k dockovací stanici a ovládat zařízení raději myší. Pracovní prostor se změní a budete mít od té chvíle k dispozici plnohodnotný počítač s plovoucími okny.

Větší obrazovce se samozřejmě přizpůsobí aplikace, které zobrazí více informací a ovládacích prvků najednou. Belfiore nás ujistil, že i klasické aplikace se budou moct přizpůsobit změně režimu ovládání. Problém s kompatibilitou si opatrně odškrtněte.

Plnohodnotný počítač z mobilu

Někteří pozorovatelé se sami sebe minimálně pár let ptají, jestli se dočkáme toho, že se v pracovní stanici změní i obyčejný smartphone. Toho bodu dosáhneme. Microsoft dokonce už naznačil, jak to bude vypadat. Mobil s Windows 10 bude možné připojit kabelem k monitoru, podporovány budou nepřekvapivě klávesnice a myši přes Bluetooth.

Telefon se zeptá, jestli se má adaptovat nově připojeným perifériím. Na velké obrazovce se pak objeví stejná obrazovka jako na telefonu, jen bude zmenšená a bude připomínat Start z desktopu. Protože aplikace budou univerzální a budou podporovat všechny možné rozměry displeje a zařízení, jednoduše využijí prostor navíc a roztáhnou se.

Budete najednou pracovat se ve stejném prostředí jako na tabletu nebo počítači. To, co dostaneme, ještě nebude plnohodnotný desktop. Plocha nebude plná ikon, tento režim bude jednodušší. Aplikace však na větší obrazovce přijmou podobu, jakou budeme znát z počítače, což bude kritické. Praktiky tudíž dostanete přenosný počítač, stačí ho jen připojit k monitoru.

Kdo nebude mít peníze, nebo prostě jenom potřebu, nebude muset nutně kupovat samostatný stolní počítač. Na každodenní používání to patrně nebude, zato na občasné využití by už řešení stačit mělo. Tak je funkce patrně zamýšlena. I když promítnete obraz na větší obrazovku, bude stále možné vedle toho normálně používat samotný telefon. Přestože se může jednat o přelomovou věc, není to finále.

Rozšířená realita

Microsoft se hodně věnuje augmentované realitě a je jasné, že se ovládaní a práce s aplikacemi může ještě pořád proměnit. Doslova k nepoznání s tím, že telefon připojený k monitoru je čajíček. Ano, došlo na další ukázku Hololens.

Tento projekt má do cíle patrně ještě velice daleko, potenciál však ukazuje už dnes. Představte si, že přijdete do místnosti a uvidíte na zdech aplikace, fotky a zkrátka cokoli, co si tam připnete. S tím ovšem vyvstává spousta otázek a problémů. Dnes nemá smysl, abychom je důkladněji rozebírali.

Raději se podívejte na ukázku, která vám nejlépe popíše, v jakém stavu se projekt nachází a co slibuje. Chceme vůbec takové typy ovládání a interakce? I my sami si budeme muset odpovědět na spoustu otázek. V nejbližších měsících ale budeme řešit jiné problémy. Budou se týkat mobilů, tabletů a osobních počítačů.

Windows 10 se blíží. Ptáte se, kdy bude systém dokončen, případně vydán? Jako obvykle jsme se odpovědí na tyto a další kritické otázky nedočkali. Tak třeba příště. Do léta však moc času nezbývá.

KL24

Telefon je připojený k monitoru
Telefon je připojený k monitoru

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?