Hlavní navigace

Byl odstaven „ukrajinský Megaupload“, úložiště Ex.ua

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ukrajinské úřady se postaraly o zablokování jedné z největších tamních stránek, filehostingu Ex.ua. Policie zabavila asi 200 serverů s více než 6000 TB dat. Podle měřiče Alexa je Ex.ua 11. nejnavštěvovanějším webem v zemi.

Služba byla založena v roce 2009, uživatelé si v ní mohli uložit až 50 GB dat a na rozdíl od konkurence byla zdarma, resp. pouze s reklamou a bez prémiových účtů. Popularita serveru se ale nelíbila velkým softwarovým společnostem jako Adobe nebo Microsoft, které na Ex.ua podaly žalobu. Po půlročním vyšetřování byl web odstaven.

Už v roce 2010 si na něj stěžovala americká asociace nahrávacího průmyslu RIAA s tím, že se jedná o „pirátské nebe“, kde si uživatelé mohou snadno dohledat a stáhnout hudbu či filmy, přitom provozovatelé Ex.ua neměli povolení ani neplatili licence.

Případ bude zřejmě složitější, ale neznáme ukrajinské zákony. Obecně nejsou poskytovatelé úložišť zodpovědní za obsah uživatelů, ale pokud se Ex.ua ani nesnažil bojovat s pirátstvím a naopak jej podporoval, odstavení se nemůžeme divit. Pokud soud rozhodne o vině provozovatelů, hrozí jim až pět let vězení.

Zdroj: TorrentFreak

Autor článku