Hlavní navigace

Bývalý softwarový architekt z Microsoftu byl zatčen za úniky Windows 7 a 8

20. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není vždycky moudré porušovat pravidla. O tom se poučil bývalý zaměstnanec Microsoftu, který ve firmě dříve pracoval jako starší architekt. Do teď pak působil ve 5nine Software. Alex Kibkalo pochází z Ruska, ale Microsoft ho poslal také do Libanonu. Ve středu byl zatčen a obviněn z neoprávněného vypouštění tajných informací a částí kódu v době, kdy ho zaměstnával Microsoft. Když pracujete na nových Windows, jste vázáni smlouvou o mlčenlivosti.

Podle závěru vyšetřování, jež Microsoft provedl, Kibkalo nahrával na počítač v Redmondu nehotové aktualizace pro Windows RT a vývojový kit pro aktivační server. Následně tyto produkty odeslal do svého osobního úložiště SkyDrive. Odkazy na stažení pak v půlce roku 2012 poskytl nejmenovanému bloggerovi ve Francii. Ten se následně proslavil tím, že na síť pravidelně uvolňoval nové obrázky z vývojového sestavení Windows.

 

Někdo ze státu Washington poskytl Kibkalovi pomoc s virtuálním počítačem na serveru, který byl následně využit k neoprávněné distribuci dat a produktů. Konkrétně nehotových sestavení Windows 8. Nyní již zatčený zaměstnanec pracoval pro Microsoft celých sedm let. V roce 2012 ale obdržel negativní hodnocení za nízký pracovní výkon. Kdyby se nezlepšil, byl by donucen k rezignaci. Nyní už víme, že Redmondského giganta nakonec opustil.

CS24

Z toho, co víme, je jasné, že Microsoftu nepůjde ani tak o nějaké obrázky z Windows 8, které svět sledoval. Spíše vývojový kit pro aktivační server bude problémem. Úniky mohly a pravděpodobně výrazně usnadnily pirátům snahu o překonání ochranného mechanismu. Pár úniků se týkalo rovněž Windows 7. Kibkalo se v září 2012 soukromým vyšetřovatelům k uvolnění softwaru přiznal. Ti mají i části chatu, které dokazují komunikaci s bloggerem o ilegální akci.

Zdroj: Seattle Post-Intelligencer via ZDNet