Hlavní navigace

Calxeda zavírá krám. Průkopníkům v oblasti mikroserverů došly peníze

20. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Calxeda, založená v roce 2008 pod názvem Smooth-Stone, byla jednou z prvních firem, které se specializovaly na vývoj procesorů architektury ARM určených primárně pro servery. Konkrétně se procesory od Calxedy měly uplatnit v mikroserverech Moonshot od Hewlett-Packardu. Calxeda loni tvrdila, že spolupracuje s minimálně sedmi výrobci, všechny mikroservery včetně Moonshotu ale měly být na trhu nejdříve v roce 2014 a Calxedě mezitím došly peníze. Včera proto společnost oficiálně ukončila činnost a propustila všech 125 zaměstnanců.

Čáru přes rozpočet možná Calxedě udělalo AMD, když odkoupilo firmu SeaMicro a oznámilo vývoj vlastních procesorů pro mikroservery. Investoři Calxedy, mezi nimiž figurují například ARM Holdings nebo Advanced Technology Investment Company (ATIC), ale nemusejí přijít zkrátka. Calxeda za dobu svého působení nashromáždila nemalé intelektuální vlastnictví, které zřejmě bude nabídnuto k prodeji. „Energie, hmota a inovace se nikdy neztrácejí, pouze přeskupují. Těšíme se na nevyhnutelnou aplikaci našich nápadů,“ okomentoval to prezident společnosti Barry Evans.

O patenty Calxedy by se ještě mohla strhnout zajímavá vřava, neboť společností, které by o ně mohly mít zájem, je celá řada. Kromě AMD pokukuje po serverových čipech architektury ARM například Samsung, bojovat chce i Texas Instruments, z „obvyklých podezřelých“ jsou to Marvell nebo Applied Micro, z těch méně obvyklých třeba Nvidia nebo nevyzpytatelný Apple.

 

KL24

Jak to ale s Calxedou bude dál, ještě není úplně jasné. Společnost není v takové situaci, aby byla nucena žádat o ochranu před věřiteli. V oficiálním prohlášení, které ředitelé firmy zaslali serveru AllThingsD, se mimo jiné hovoří o tom, že společnost zahajuje restrukturalizaci a rozpracované zákaznické projekty s procesory ECX-2000 chce dotáhnout do úspěšného konce.

Zdroj: AllThingsD, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?